Waarom klimaatverandering erger had kunnen uitpakken
Dankzij een enorme hoeveelheid CO2 die rond 1750 in de lucht hing, hebben we nu in veel mindere mate last van klimaatverandering. Hoe zit dat?

Uit onderzoek is gebleken dat de lucht al voor de industriĆ«le revolutie en de bijbehorende broeikasgassen zeer grote hoeveelheden koolstofdioxide bevatte. Om die reden is de menselijke invloed op de CO2-concentratie lange tijd vrij klein gebleven en dus hebben we pas vrij “laat” te maken gekregen met problemen als klimaatverandering. De problemen waren een stuk groter geweest, als de lucht van zichzelf een kleinere hoeveelheid CO2 zou bevatten.

Het onderzoek is verricht door David Archer, werkzaam aan de Universiteit van Chicago. Volgens hem ligt de hoeveelheid CO2 in de lucht tussen 180 en 260 ppm, maar rond het jaar 1750 moet dat getal rond de 278 ppm hebben gelegen. Als dat aantal aanzienlijk kleiner was geweest, zeg rond de 28 ppm, dan hadden we al rond het jaar 19000 te maken gehad met klimaatverandering.

Vooruitblikken is echter ook mogelijk. Zo stelt Archer dat we nu het klimaat hebben dat pas rond het jaar 2050 wordt verwacht, als de oorspronkelijke hoeveelheid koolstofdioxide 50% lager was geweest. Samengevat: de relatief hoge oorspronkelijke hoeveelheid CO2 in de lucht maakt dat de menselijke invloed hierop geringer is, dan wanneer de oorspronkelijke hoeveelheid koolstofdioxide een stuk lager zou zijn geweest. (via: Climatic Change)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.