i3De slimme laadpalen en laaddiensten van GreenFlux worden door het bedrijf ingebracht in het Living Lab Smart Charging.

Hierdoor kunnen de innovaties op het gebied van Smart Charging onderzocht en gebruikt worden om vanuit Nederland internationaal de standaard te zetten. In het Living Lab Smart Charging werken bedrijven, kennisinstellingen, overheden en netbeheerders samen om ervaringen op te doen met het via slimme technieken opladen van elektrische auto’s op het meest duurzame moment.

In Nederland regelt GreenFlux via een cloud management platform duizenden publieke en semi-publieke laadpalen. Het bedrijf is specialist op het gebied van slimme laadoplossingen voor laaddienstverleners en laadpuntproducenten en won afgelopen week met haar Smart Charging Controller de internationale sMove360 Award tijdens de eCarTec 2016. Deze controller maakt ieder laadpunt ‘verbonden’, kan dus gegevens uitwisselen en daardoor kunnen slimme laaddiensten worden uitgevoerd, zoals capaciteitsmanagement, verrekendiensten en laden op duurzame bronnen. Zo kan sneller worden geladen als het waait of als de zon schijnt.

Naast het openstellen van haar laadpalen voor onderzoeken, werkt GreenFlux ook mee aan diverse projecten op het gebied van Smart Charging. Zo is GreenFlux een van de partijen in het proefproject FlexPower waar in de praktijk getest wordt hoe elektrische auto’s sneller geladen kunnen worden buiten de piekuren op het stroomnet en wat langzamer op die momenten dat de stroomvraag groot is. Ook onderzoekt het bedrijf samen met kennis- en innovatiecentrum ElaadNL de rol die elektrische auto’s met behulp van Smart Charging kunnen spelen in het managen van flexibiliteit in het Europese Smart Grid door gebruik te maken van cloud technologie. Dit laatste als Nederlandse inbreng in het Europese innovatie- en onderzoeksproject INVADE.

Eerder al werd bekend dat de gemeente Den Haag, tech start-up Jedlix en het Utrechtse project Solar Smart Charging meedoen aan het Living Lab Smart Charging. Het Living Lab is tevens onderdeel van de GreenDeal Elektrisch Vervoer 2016 – 2020 die minister Kamp met de sector gesloten heeft. Inmiddels hebben ook 325 Nederlandse gemeenten zich aangesloten. Binnen het Living Lab Smart Charging vinden diverse onderzoeken en projecten plaats die moeten leiden tot de nieuwe internationale standaard voor Smart Charging.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.