Vliegen
Een interessant stukje oorzaak en gevolg.

We mogen wel stellen dat de temperatuur op aarde toeneemt, ook al lijkt daar geen algehele consensus over te bestaan. Luchtvaartmaatschappijen merken in elk geval wél dat het steeds warmer wordt en dat heeft vooral te maken met de dichtheid van de lucht.

Hoe hoger de temperatuur, hoe lager de luchtdichtheid en hoe minder lift de vleugels van een vliegtuig (kunnen) genereren. Dat heeft gevolgen. Zo wordt het startgewicht van vliegtuigen steeds vaker beperkt omdat een kist anders moeilijker van de grond af komt.

Een en ander blijkt uit een studie die werd gedaan aan Columbia University. De wetenschappers voorspellen dat maatschappijen in de komende decennia worden gedwongen om 10 tot 30% van het huidige startgewicht af te schrapen. Daardoor gaan de kosten omhoog, want per vlucht kan minder vracht mee. Of dat nou goederen of passagiers zijn. Ook kan het startgewicht worden beperkt door minder brandstof mee te nemen, maar dat heeft uiteraard gevolgen voor de range.

De onderzoekers denken wel dat nieuwe motoren en ontwerpen van de vliegtuigen kunnen helpen om de genoemde problemen op te lossen. Ook kunnen startbanen worden verlengd, waardoor het voor vliegtuigen alsnog mogelijk wordt om veilig op te stijgen. Beide oplossingen zijn echter behoorlijk kostbaar.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.