Guayule
Bridgestone Corporation heeft bekendgemaakt dat het bedrijf erin geslaagd is om personenwagenbanden te vervaardigen waarvan de componenten voor 100% bestaan uit de woestijnstruik guayule.

Natuurrubber is onontbeerlijk voor de bandenindustrie en wordt momenteel gewonnen uit de rubberboom. Momenteel wordt ongeveer 90 procent van al het gebruikte natuurrubber gewonnen uit deze Braziliaanse rubberboom, die hoofdzakelijk wordt gekweekt in de tropische gebieden van Zuidoost-Azië. Om de afhankelijkheid van de rubberboom te minimaliseren is er behoefte aan een alternatief. Concurrent Vredestein gaf een paar jaar geleden ook al aan dat men bezig was met Russische paardebloemen en de woestijnplant guayule. Bridgestone gebruikt inmiddels eigen guayule-natuurrubber dat door het bedrijf wordt gewonnen in het Biorubber Process Research Center (BPRC) in Mesa, Arizona (Verenigde Staten).

De guayulestruik groeit in het zuidwesten van de Verenigde Staten en in Mexico, het eruit gewonnen natuurrubber is plantaardig biomateriaal dat lijkt op het natuurrubber dat wordt gewonnen uit de Braziliaanse rubberboom. Omdat de guayulestruik groeit in droge gebieden, in tegenstelling tot de Braziliaanse rubberboom die in tropische gebieden wordt gekweekt, zal er in verdere ontwikkeling van guayulerubber worden geïnvesteerd om bij te dragen aan de diversificatie van natuurrubberbronnen.

Op een stuk bouwland met een oppervlakte van 114 hectare in Eloy, Arizona, heeft de Bridgestone Group daarom een proefkwekerij gebouwd om geavanceerde kweekmethodes te testen en technieken voor de verbouw van guayulestruiken te ontwikkelen. Deze Bridgestone Agro Operations Research Farm is in september 2013 geopend. Eén jaar later (september 2014) heeft Bridgestone het BPRC geopend, waarin het bedrijf in eigen huis alle processen beheert die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van de toepassing van guayulerubber in de bandenindustrie, waaronder onderzoek en ontwikkeling, experimentele productie en de uiteindelijke productie.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.