Waarom China annuleert ruim 100 kolencentrales
Het enorme land heeft een probleem.

En niet zo’n klein probleem ook! China kampt al een poos met zware smog. Bovendien staat het Aziatische land onder druk na onderhandelingen voor het Parijse Klimaatverdrag. China moet “decarbonizen” cq de uitstoot verminderen en dus worden ruim 100 geplande of gedeeltelijk gebouwde kolencentrales geannuleerd. De centrales hebben samen een capaciteit van 120 GW, ze waren of werden gebouwd in delen van China waar fikse hoeveelheden steenkool in de grond zitten.

Het gaat overigens niet alleen om de uitstoot van broeikasgassen. China kampt met ernstige luchtvervuiling in de grote steden. Men vreest dat de leefkwaliteit en de volksgezondheid eronder te lijden hebben. De vervuiling schijnt op sommige plekken zo ernstig te zijn dat de vieze lucht vlekken achterlaat op kleding. Bovendien houdt de vuiligheid in de lucht zonlicht tegen, een verschijnsel dat bekendstaat als global dimming.

Ondanks de vele manieren waarop energie duurzaam kan worden gewonnen, blijft China een voorkeur houden voor kolencentrales. Dergelijke centrales zijn over het algemeen stabieler en hebben minder opslagcapaciteit nodig dan veel bronnen van groene energie. (via: NY Times)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.