Een vuilniswagen die zijn werk bijna geruisloos doet? Het zou een absolute uitkomst zijn in stedelijke gebieden. Het zit er aan te komen.

Afvalverwerker SITA, MAN Truck & Bus BV, Benteler Engineering Services en de gemeente Helmond presenteren vandaag de Metropolis: een hypermoderne, serie hybride elektrische afvalinzamelingstruck die zonder CO2-uitstoot zware transporttaken in een stedelijke omgeving kan verrichten. De Metropolis is – op initiatief van en in samenwerking met SITA en MAN – door een consortium van deskundigen volledig bij Benteler Engineering Services in Helmond ontwikkeld en gebouwd.

Minder herrie voor de buurt
Voor de gemeente Helmond betekent het innovatieve project een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van de Automotive Campus. De Metropolis levert een bijdrage aan CO2-reductie en geeft minder geluidsoverlast. Ook is het voertuig uitgerust met een ‘Birdview’-systeem: een camerasysteem dat het verkeer rond de vrachtwagen 360° in beeld brengt. Het voertuig gaat vanaf dit voorjaar als afvalinzamelingswagen van SITA in België zijn testfase in.

Elektrisch + diesel
De Metropolis is een mobiel concept dat in meer dan één opzicht vooruitstrevend is. Het voertuig is voorzien van plug-in hybridetechnologie. Hierdoor is de Metropolis in staat in stedelijke gebieden emissievrij en nagenoeg geruisloos zware transporten uit te voeren. De modulaire lithium-ion-accu is gekoppeld aan een efficiënte Volkswagen-dieselmotor. De gecombineerde aandrijvingstechniek op basis van diesel en elektriciteit maakt een besparing op brandstof tot 75 procent en een CO2-reductie van 60 procent ten opzichte van conventionele voertuigen mogelijk.

SITA test Metropolis in België bij inzameling huisafval
In het voorjaar geeft SITA – deskundig in duurzaam afvalmanagement – het startsein voor een pilot, waarbij de Metropolis wordt getest tijdens de inzameling van huishoudelijk afval. Met dit doel integreert SITA het hybride voertuig in de komende twee jaar volledig in haar dagelijkse inzamelactiviteiten. De hybride vrachtwagen zal in de stedelijke regio’s Brussel en Antwerpen in het straatbeeld te zien zijn. Deze regio’s zijn onderdeel van het verwerkingsgebied van IGEAN, verantwoordelijk voor de afvalinzameling in 30 aangesloten, Belgische gemeenten.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik dacht dat CO2-uitstoot en brandstofverbruik lineair gecorreleerd waren.

als je een diesel constant op een optimale 2000 rpm kunt laten draaien als generator kom je op heel laag verbruik. dat zal wss wat sneller gaan dan de uitstoot factor omdat je mss aangepaste filters moet hebben.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.