Deze week zijn bij Apollo Vredestein de eerste banden vervaardigd met natuurlijk rubber. De fabrikant van banden voor auto’s, fietsen en agrarische toepassingen is betrokken bij onderzoek naar bronnen van natuurlijk rubber. Het doel van het project is om een ​​Europees alternatief voor natuurrubber te vinden.

Natuurrubber is onontbeerlijk voor de bandenindustrie. Bij veel toepassingen is het niet mogelijk natuurrubber eenvoudig te vervangen door een synthetische rubbers. Natuurlijk rubber wordt momenteel gewonnen uit de rubberboom, die vooral groeit in Azië. Om de afhankelijkheid van de rubberboom te minimaliseren is er behoefte aan een alternatief voor de Europese markt. In een gezamenlijk project van verschillende Europese onderzoeksorganisaties en industriële partners, heeft men onderzoek gedaan naar twee planten, de Russische paardebloem en de woestijnplant guayule. Het doel is om mogelijk natuurlijk rubber te produceren in Europa. Het vinden van geschikte omstandigheden voor de groei van deze planten in Europa, het optimaliseren van de opbrengst en kwaliteit van de natuurlijke rubbers en het ontwerpen van de ideale extractiemethodes zijn belangrijke onderdelen van het onderzoek.

Het project resulteerde in twee alternatieven voor natuurlijk rubber van de rubberboom, zowel de Russische paardenbloem en guayule zijn inmiddels gebruikt om banden te produceren. De natuurlijke rubber van deze alternatieven wordt verwerkt in verschillende soorten van de Quatrac Lite band, met grootte 155/65 R14. De eerste indrukken zijn veelbelovend, de banden zullen in de komende maanden uitgebreid getest worden voordat ze echt in productie gaan.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Het is toch alleen maar toe te juichen dat de productie meerdere bronnen ter beschikking krijgt om rubber te produceren :).
Toch zou het mij eenvoudiger lijken om een rubberboom te kweken die ook in Europese klimaten fatsoenlijke rubber produceert. #doetzwagervragen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.