Autonome Embark-truck
Zorgt dit voor een ommekeer in de transportsector?

Het is geen uniek probleem binnen Europa, vrachtwagenchauffeurs blijken soms lastig te vinden. Het Amerikaanse transportbedrijf Embark, gevestigd in San Fransisco, komt met de voor de hand liggende oplossing. Vrachtwagens autonoom dwars door de Verenigde Staten laten rijden. Denk hierbij overigens niet dat de bestuurder wordt geƫlimineerd. De testfase is nog niet ten einde en de vrachtwagens zijn niet in staat om zelfstandig van vertrek- tot eindpunt te rijden. Het plan is en blijft om hoofdzakelijk op snelwegen autonoom te rijden, dat in tegenstelling tot Einride dat wel aan een volledig autonome vrachtwagen werkt. Daarmee lijkt het vooral een meer geavanceerde versie van de vertrouwde adaptieve cruise control, alleen moet er nu op vertrouwd kunnen worden dat er op delen van de route volstrekt geen menselijk ingrijpen nodig is.

Er wordt gebruk gemaakt van relatief eenvoudige en doeltreffende technologie. Er wordt geen hoge-resolutie kaartmateriaal gebruikt, in plaats daarvan wordt er vertrouwd op de aanwezige sensoren en de data die tijdens het rijden wordt verzameld. Dat zorgt voor minder hoge kosten en een snellere inzetbaarheid van het systeem. De vrachtwagencombinatie oogt typisch Amerikaans en alledaags, slechts sensoren en camera’s her en der maken verschil.

Inmiddels is het tweede tesstraject met goed gevolg afgerond. Een autonome truck reed over de gehele i10, van Los Angeles naar Jacksonville. Een afstand van in totaal 2.400 mijlen (3862 km).

Tegen het einde van dit jaar wil Embark 40 autonome trucks in de vloot hebben. (Via: techcrunch.com)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.