Renault Radiance
Vrachtvervoer zal in 2050 verviervoudigd zijn en een grotere uitstoot hebben dan personentransport. Dat is de uitkomst van een onderzoek door het International Transport Forum.

Uit het onderzoek (PDF) door het Internationaal Transport Forum komen een aantal zaken naar voren:

 • Internationaal vrachtvervoer zal in volume meer dan verviervoudigen in 2050, de CO2-uitstoot zal daardoor met 290 procent stijgen. Hiermee is vrachtvervoer tegen die tijd een grotere bron van uitstoot dan personenvervoer.
 • Met name vrachtvervoer binnen Afrika en AziĆ« zullen flink toenemen met respectievelijk 715 en 403 procent. Met name transport over de weg zal flink toenemen aangezien andere vormen van transport vaak afwezig zijn.
 • De gemiddelde afstand waarover vracht vervoerd wordt, zal toenemen met zo’n 12 procent.
 • Aanbevelingen
  Dat er naar aanleiding van dit onderzoek goed gekeken moet worden naar de mogelijkheden om uitstoot te beperken, lijkt niet meer dan logisch. Een verviervoudiging van de uitstoot kan serieuze gevolgen hebben voor het klimaat en andere ontwikkelingen weer grotendeels teniet doen. Aan de andere kant zou een rem op goederentransport ook een rem op de economie betekenen. Het ITF doet dan ook een aantal aanbevelingen.

  Zo zouden er bijvoorbeeld meer mega-schepen moeten komen en moet daar de infrastructuur op worden aangepast. Ook het rendement van faciliteiten en andere voertuigen moet worden verhoogd. Van alle vormen van transport zorgt transport over de weg voor verreweg de meeste uitstoot, terwijl transport per trein en boot relatief gezien zorgen voor minder uitstoot. Investeren in duurzame (lees elektrisch) vrachtwagens lijkt wat ons betreft ook geen overbodige luxe.

  uitstoot vrachtvervoer


  Meer lezen over: , , , ,

  Deel dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Meer lokale productie, das nog altijd de beste remedie…

  Reactie plaatsen

  Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.