vakantieauto
Met al die elektrische en compacte auto’s in de leasevloot neemt de behoefte aan een vervangende auto voor de vakantie toe. Meer ruimte, een grotere actieradius, maar hoe zit het met de fiscale consequenties?

Als leaserijder zit je niet te wachten op dubbele of onjuiste bijtelling. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) heeft, met medewerking van ALD Automotive, recent een uitvoeringsafspraak weten vast te leggen met de Belastingdienst. Dit zijn de spelregels:

Hoe dubbele bijtelling te voorkomen?

Er is geen sprake van dubbele bijtelling als de ‘hoofdauto’ aantoonbaar is vervangen door een tijdelijke auto. Aantoonbaar houdt in dat de werkgever de vervanging schriftelijk vastlegt met de werknemer. Belangrijk daarbij is dat de werknemer alle papieren en de sleutels van de hoofdauto bij de werkgever of leasemaatschappij inlevert.

Het is dus niet per definitie nodig dat de hoofdauto achter een hek wordt geplaatst. De catalogusprijs, CO2, vervangingsperiode, tijdelijke stallinglocatie en het kenteken van de hoofdauto, moeten wel worden vastgelegd, evenals naam en adresgegevens van zowel de werkgever als –nemer.

Verwerking in loonadministratie, waarborg door leasemaatschappij

In de periode dat de hoofdauto is vervangen wordt de bijtelling op de normale manier verwerkt, tenzij blijkt dat de catalogusprijs en/of de bijtelling van de vervangende auto afwijkt van die van de hoofdauto. In dat geval wordt de bijtelling voor de hoofdauto gecorrigeerd en verrekent de werkgever dit pro rato in zijn aangifte loonheffing voor het betreffende loontijdvak.

Voorbeeld: in mei wordt gedurende 5 dagen een vervangende auto ter beschikking gesteld. Tot het loon van mei wordt dan gerekend: 5/31 van het maandbedrag van de bijtelling voor de vervangauto. Voor de hoofdauto is dit 26/31 van het maandbedrag van de bijtelling voor de hoofdauto.

Carel Bal, algemeen directeur van ALD Automotive, is verheugd dat er eindelijk duidelijkheid is: “De interpretatie van de fiscale regelgeving verschilde per belastinginspecteur. Transparantie stond dan ook hoog op onze prioriteitenlijst. Maar net zo belangrijk: het kunnen kiezen voor een kleinere en/of duurzame hoofdauto heeft maatschappelijk gunstige effecten op onder andere bereikbaarheid en milieu”.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.