Na de succesvolle deelname aan het Europese SARTRE-project is Volvo nu klaar om de eerste vorm van autonoom rijden op de markt te introduceren.

Volvo neemt een hulpsysteem, waarmee de auto zijn voorganger in rijdend verkeer automatisch volgt, in 2014 in productie. De ontwikkeling van zichzelf bedienende, autonome voertuigen speelt een cruciale rol in Volvo’s streven naar een duurzame samenleving. “Ons doel is om een leidinggevende positie in te nemen op het gebied van autonoom rijden. Dat willen wij bereiken door verder te gaan dan concepten en geavanceerde technologie bereikbaar te maken”, zegt Lex Kerssemakers, Senior Vice President Product Strategy bij Volvo Car Corporation.

Autonoom rijden – waarbij het voertuig zelf accelereert, stuurt en remt – geeft meer vrijheid achter het stuur en maakt rijden gemakkelijker. Autonoom rijden vermindert het risico op verkeersongevallen en in bepaalde situaties kan tot 50 procent brandstof worden bespaard. En doordat het verkeer beter doorstroomt, kunnen de reistijden ook korter worden.

Volvo richt zich in eerste instantie op autonoom rijden in langzaam rijdende files. “De eerste stap is een hulpsysteem waarmee de auto zijn voorganger automatisch volgt. Dit systeem is in 2014 gereed voor productie”, aldus Kerssemakers. “Tijdens het Europese project SARTRE (Safe Road Trains For The Evironment) in 2012 hebben we echter aangetoond dat het ook mogelijk is om in colonne met snelheden tot 90 km/uur autonoom achter elkaar te rijden.”

Hoe ziet Volvo de toekomst van deze technologie? Kerssemakers antwoordt:

Wij zijn ervan overtuigd dat autonome voertuigen noodzakelijk zijn om de volgende generatie autokopers aan ons te binden. Recente studies tonen aan dat circa 50 procent van de automobilisten tussen de 18 en 37 jaar in de markt is voor een zelfstandig rijdende auto. Vandaag de dag zijn er veel tieners die constante connectiviteit belangrijker vinden dan het bezit van een auto. In onze toekomst maakt connectiviteit geen plaats voor autorijden, want baanbrekende technologie neemt het rijden over als de bestuurder besluit iets anders te doen.

Bekijk video’s van de SARTRE Road Trains HIER en DAAR.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.