Volvo Trucks neemt een interessante stap richting alternatieve brandstoffen voor voertuigen. Binnen een aantal jaar zullen vrachtwagens op dimethylether (DME) – een energie-efficiënte brandstof met een lage impact op het milieu – geïntroduceerd worden op de Noord-Amerikaanse markt.

“Het is duidelijk dat DME-technologie een groot potentieel laat zien voor Noord-Amerika. Het geeft Volvo de kans om de inzet voor klanten en het milieu te versterken,” zegt Göran Nyberg, president van Volvo Trucks Noord-Amerika Sales en Marketing.

Er zijn twee dingen die DME tot een aantrekkelijke brandstof voor voertuigen maakt. Ten eerste, het is energie-efficiënt. Ten tweede, de uitstoot van vervuilende stoffen is laag. Zo zou bio-DME tot wel 95% minder impact op het klimaat hebben dan gewone dieselbrandstof. Momenteel wordt het overal ter wereld geproduceerd en gebruikt, maar voor andere doeleinden dan als brandstof voor voertuigen; drijfgas in spuitbussen en brandstof voor fornuizen en ovens. Bijkomend is dat DME kan worden geproduceerd uit zowel fossiele energiebronnen als hernieuwbare bronnen (biomassa).

Achter de beslissing van Volvo Trucks om te beginnen met de commerciële productie van DME trucks, staan vele jaren van ontwikkeling, samenwerking met wetenschappers en brandstofproducenten, en goede testresultaten in Zweden en Noord-Amerika. Lars Mårtensson, directeur Environmental Affairs bij Volvo Trucks:

Met de hoge energie-efficiëntie en goede milieu-eigenschappen, is DME één van de meest veelbelovende alternatieven die we hebben gevonden voor de hedendaagse dieselbrandstof. Door trucks op DME aan te bieden, hopen wij ook de productie en distributie van DME te versnellen. Dit essentieel om ook op andere markten een indruk te maken.

Volvo’s DME-technologie in de Verenigde Staten zal beschikbaar zijn op een Volvo VNL aangedreven door een D13 motor. De ontwikkeling van DME trucks is onderdeel van een langetermijnstrategie op het gebied van onderzoek naar alternatieve brandstoffen. Zo kijkt Volvo Trucks ook naar de mogelijkheden van methaangas, bio-synthetische diesel en elektrische hybrides.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.