Volvo-fabriek Skovde
Een contradictio in terminis? De productielocatie in Skövde staat in het teken van milieuvriendelijkheid.

Het is de Zweedse plaats Skövde waar een motorenfabriek van Volvo staat en de talrijke viercilinders van het merk worden geproduceerd. Dit is de eerste fabriek van het merk waar klimaatneutraal wordt geproduceerd, op 1 januari is namelijk overgestapt op verwarming uit hernieuwbare bronnen.

Volvo probeert zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Volgens Javier Varela (Senior Vice President productie en logistiek bij Volvo) zijn de aanpassingen van de fabriek in Skövde een belangrijke stap. Het merk beschouwt zichzelf als leidend in de industrie.

De fabriek wordt verwarmd door biomasssa, gerecyclede biobrandstoffen en hitte die vrijkomt bij vuilverbranding. Daarvoor is een overeenkomst gesloten met een lokale leverancier. Sinds 2008 komt de energie al van hernieuwbare bronnen. Over zonne-energie geen woord. De schijn wordt nog altijd gewekt dat het heus milieuvriendelijker zou kunnen.

Op andere locaties wordt het energieverbruik zoveel mogelijk beperkt. Selectieve verwarming van de fabriek in Gent heeft geleid tot een uitstootvermindering van 40 %, dat scheelt 15.000 ton CO2 per jaar.

Beeld: binnen in de motorenfabriek van Volvo in Skövde


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.