Volvo ECC
In 1992 presenteerde Volvo de ECC, ofwel de Environmental Concept Car. Hoewel de auto vooral een voorbode leek voor de S80, was ook de techniek meer dan interessant.

Op basis van de Volvo 850 bouwde de Zweedse autofabrikant dit prototype. Als eerste valt vooral de gelijkenis op met de S80, deze concept was duidelijk een voorbode van de grote sedan. De bijzondere techniek van de ECC hebben we voor een groot deel helaas nooit teruggezien op een productiemodel.

Een auto met de naam Environmental Concept Car is het aan zijn naam verplicht heel milieubewust zijn. Zo is de carrosserie opgetrokken uit gerecycled materiaal en is de aandrijflijn hybride. Alleen gebruikte Volvo geen conventionele benzine- of dieselmotor maar een kleine turbine. Door de brandstof te verdampen en te mengen met zuurstof voor inspuiting wordt daarnaast stikstofuitstoot beperkt.

Daar waar conceptcars meestal een surplus aan vermogen hebben, valt dat bij de ECC alleszins mee. Of tegen, zo u wilt. Het maximale vermogen bedroeg slechts 95 pk bij acceleratie en 75 pk bij continu gebruik. Dat maakt een ‘sprintje’ van 0 naar 100 km/u mogelijk in een tergend trage 20 seconden. Op een setje volle accu’s kwam de ECC 140 km ver, gooide je ook de tank vol, dan geraakte je zelfs 668 km van huis.

Volvo ECC


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.