Voltra eCruiser
De Toyota Land Cruiser is een noest werkpaard, voor de volledig elektrische eCruiser is dat niet anders.

Het gaat om een conversie van de Toyota Land Cruiser 70, een even betrouwbare als rudimentaire terreinwagen, al jarenlang een vaste waarde voor iedereen die in quasi onbegaanbaar gebied moet zijn. Ooit leverbaar beresterke zes-in-lijn dieselmotoren, maar inmiddels verkrijgbaar met V8-motoren. Dat lijkt haast alsof het teveel van het goede is, maar met pure kracht is weinig mis.

Niet in alle gevallen is een verbrandingsmotor echter de juiste keuze. Elektrische aandrijving kan ook bij terreinwagens de betere keuze zijn. In een mijn is het bijvoorbeeld onwenselijk om schadelijke stoffen uit te stoten. Reden waarom het Australische mijnbouwbedrijf BHP heeft gekozen voor een volledig elektrische Land Cruiser pickup. De ombouw is gedaan door het bedrijf Voltra en de auto is eCruiser gedoopt.

Er is doelgericht te werk gegaan. Het is allemaal begonnen met het verwijderen van alles wat overbodig is, zoals de dieselmotor, uitlaat, snorkel en alles wat bij de motor hoort. Daarna zijn de accupakketten geplaatst, is er gezorgd voor een goed werkend batterijmanagementsysteem en niet te vergeten de elektromotor. Er is afgesloten met het opnieuw werkend maken van de broodnodige accessoires; de stuurpomp, het oplaadsysteem en de rembekrachtiger. Helaas ontbreekt een lijst met technische specificaties, waardoor er geen cijfers te geven zijn.

De eCruiser wordt ondergronds ingezet, in de Olympic Dam Mine in het zuiden van Australiƫ. De pickup maakt er deel uit van een vloot van 240 reguliere voertuigen. De terreinwagen zit nu in de proefperiode, er zal gekeken worden hoe de elektrische aandrijving in deze vrij zware omstandigheden functioneert, waarop een besluit genomen zal worden over een bredere inzet van deze aandrijvingsvorm.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De elektrische Land Cruiser is een ontwikkeling van Tembo 4×4 e-LV in Bergeijk, Nederland. Helaas heeft Voltra de businesscase gekopieerd.
BHP in Olympic Dam heeft ook een Tembo 4×4 e-LV uit Nederland sinds een paar weken mogen ontvangen. Wij hebben al voertuigen in Canada en Ierland in gebruik in ondergrondse mijnbouw en nu dus ook in AustraliĆ«. Op http://www.tembo4x4-elv.com vinden jullie alle info’s!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.