De Volkswagen eco up! staat samen met zijn broertjes, de ŠKODA Citigo CNG en SEAT Mii Ecofuel, bovenaan de eco-car lijst van Verkehrsclub Deutschland (VCD). Ook de elektrische e-up!, die hier nog niet te koop is, won een award.

VCD benoemde de Volkswagen eco up!, ŠKODA Citigo CNG en SEAT Mii Ecofuel tot de meest milieuvriendelijke auto’s van het jaar. Hierbij is er rekening gehouden met het brandstofverbruik, CO2-uitstoot, geluid en de hoeveelheid en het soort schadelijke stoffen die uit de uitlaat komen.

De drie vierzitters hebben allemaal een laag verbruik van slechts 2,9 liter aardgas per 100 kilometer. De CO2-uitstoot van 79 g/km kan nog verder worden teruggebracht door gebruik te maken van biogas, geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. Dit goedje wordt puur of gemengd met gewoon aardgas verkocht bij vele tankstations. Mocht het om de een of andere reden beter uitkomen om op benzine te rijden, dan kan dit gewoon met de 68 pk motor.

Aan de andere kant van de wereld won de elektrische e-up! de NextGreenCar award voor beste auto in de categorie “Volgende Generatie”. Hij werd geprezen voor de eigenschappen die de benzine-aangedreven versie tot een succes maakte: ruimte voor vier volwassenen en hun bagage, goede rijeigenschappen en de uitrusting van een grotere auto.

De e-up! wordt aangedreven door een elektrische motor met een maximaal vermogen van 82 pk en 210 Nm aan koppel. De sprint van 0 tot 100 km/u wordt in 12,4 seconden afgelegd, waarna de auto doortrekt naar een topsnelheid van 130 km/u. Met de 18,7 kWh lithium-ion accu heeft de auto een range van ongeveer 150 km. De e-up! kan geladen worden bij een gewoon 230 Volt stopcontact, of via een snellaadstation die de accu naar 80% laadt in minder dan 30 minuten.

Volkswagen heeft nog meer eco-vriendelijke auto’s in de planning. Zo zullen de Golf TGI BlueMotion en Audi A3 g-tron worden gelanceerd, en wordt er gewerkt aan CNG modellen van de Golf stationwagon en ŠKODA Octavia.


Meer lezen over: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.