Voor de eerste keer staat de Volkswagen Groep bovenaan de lijst van meest duurzame automerken.

RobecoSAM AG classificeerde het bedrijf als industrieel leider in de automobiel- en componentensector in de Dow Jones Sustainability Indices (DJSI) van dit jaar. De review analyseerde de economische, maatschappelijke en milieuaspecten van in totaal 31 automotive bedrijven, waarvan zeven uit Europa. De criteria waren onder andere strategie voor milieu- en klimaatbescherming, innovatief management en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Prof. Dr. Martin Winterkorn, voorzitter van Volkswagen Aktiengesellschaft:

This distinction is a real milestone on our path towards becoming the leader in green mobility. We will devote all our energy to permanently establishing the Volkswagen Group as the world’s most sustainable automaker.

De voorzitter van de algemene ondernemingsraad, Bernd Osterloh, voegt hieraan toe:

This honor testifies to our swift progress in systematically orienting the entire Group to maximum energy and resource efficiency. This success is undoubtedly attributable to the whole team. We will continue to focus on sustainable management – throughout the entire value chain.

Voor financiële investeerders is de Dow Jones Sustainability Index één van de belangrijkste maatstaven voor de corporate performance van ’s werelds meest duurzame bedrijven. Dankzij verbeteringen op alle gebieden staat Volkswagen nu op de eerste plaats. Ook zijn zij opgenomen in de DJSI Wereld en DJSI Europa lijsten, samen met BMW en Fiat.

Volkswagen kreeg 89 van de 100 punten voor onder andere hun “pogingen om het brandstofverbruik van hun vloot te verbeteren” in de context van het doel om de CO2-uitstoot terug te dringen, en hun duurzaamheidsdoelstelling.

Samen met hun nieuwe plaats in de Dow Jones Sustainability Index, is Volkswagen ook hogerop gekomen in het Carbon Disclosure Project (CDP). Volgens het recent gepubliceerde CDP Global 500 Climate Change Report 2013, staat het merk nu voor de eerste keer in zowel de CDP Global 500 Climate Performance Leadership Index als in de CDP Global 500 Climate Disclosure Leadership Index. Het rapport analyseert de initiatieven van ’s werelds grootste bedrijven in hun aanpak om klimaatverandering tegen te gaan.

UPDATE 05-10-2013:

Dit doet Volkswagen

Volkswagen Groep wil in 2018 de meest ‘toekomstbestendige’ autofabrikant ter wereld zijn. Een belangrijk onderdeel hiervan is het terugdringen van de CO2-uitstoot. Elke nieuwe modelgeneratie is tussen 10 en 15% zuiniger dan de vorige. In de periode van 2006 en 2015 wordt zo een vermindering van de CO2-uitstoot van 30% gerealiseerd. In 2015 zal de gemiddelde CO2-uitstoot van het complete gamma van de Volkswagen-Groep minder dan 120 gram per kilometer bedragen, in 2020 zelfs minder dan 95 g/km.

Volkswagen werkt ook aan zo duurzaam mogelijke productiemethoden. Het concern streeft er naar om de productie in 2018 25% milieuvriendelijker te maken. In 2020 moet de totale uitstoot van broeikasgassen met 40% zijn teruggebracht ten opzichte van de waarden in 2010. Om dat te bereiken, wordt circa 600 miljoen euro geïnvesteerd in het gebruik van hernieuwbare energie als zon-, wind- en waterkracht.

Milieudoelen van Volkswagen in één oogopslag

• Totale wereldwijde investeringen tot 2016: 62,4 miljard euro, plus 14 miljard euro in China. Ruim tweederde hiervan wordt direct of indirect gebruikt voor efficiëntere voertuigen, aandrijflijnen en technologieën en milieuvriendelijkere productiemethoden.
• In 2015 moet de gemiddelde CO2-uitstoot van het complete gamma met 30% zijn teruggebracht. In 2015 komt de gemiddelde CO2-uitstoot uit op minder dan 120 g/km.
• Elke nieuwe modelgeneratie is gemiddeld 10-15% zuiniger dan de voorgaande.
• Tot 2018 wordt de productie 25% milieuvriendelijker. Dat betekent: 25% minder energie- en waterverbruik en ook 25% minder afval en emissies.
• In 2020 moet de uitstoot van broeikasgassen bij de productie met 40% zijn verminderd.
• Er wordt 600 miljoen euro geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van het gebruik van hernieuwbare energie (zon-, wind-, waterkracht).


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.