Elektrische auto’s lijken milieuvriendelijk omdat er (lokaal) geen uitlaatgassen worden geproduceerd. Door te kiezen voor groene stroom weten we zeker dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten tijdens het rijden, maar voor de productie geldt een heel ander verhaal. Eén waar wij geen keuze in hebben.

Het gaat hier om de productie van lithium-ion accupakketten. Een belangrijk ingrediënt hiervoor is grafiet, een vorm van koolstof dat elektriciteit goed geleid. Een gemiddelde hybride auto bevat ongeveer 10 kilogram van het materiaal, een EV maar liefst 50 kilo.

China is één van de grootste producenten van grafiet. Het nadeel is dat de winning en verwerking zeer slecht is voor het milieu. Het zilveren stof (“grafietregen”) dat neerdaalt rond de mijnen en zoutzuur in het afvalwater vergiftigen de flora en fauna. China heeft al een aantal fabrieken moeten sluiten.

Door de afnemende productie wordt de prijs van grafiet omhoog gedreven. Autofabrikanten proberen een stabiele aanvoer van ruwe materialen te behouden, maar hiermee zullen zij niet kunnen voorkomen dat accupakketten voor EV’s met 5 procent in prijs zullen stijgen, aldus een analist van Bloomberg: “Dit zou de verwachte daling in prijs voor batterijen tegen kunnen werken.”


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.