Solar Impulse
Op het moment van schrijven is de Solar Impulse 2 vertrokken voor zijn eerste etappe. Het vliegtuig heeft een spanwijdte groter dan een 747 maar is extreem licht.

Wat de Nuna is in vergelijking met conventionele auto’s, dat is de Solar Impulse 2 in vergelijking met normale vliegtuigen. Zo heeft het vliegtuig op zonne-energie weliswaar een spanwijdte groter dan die van een Boeing 747, met zo’n 2500 kg weegt de Solar Impuls maar een kleine 400 kg meer dan een Tesla Model S. De twee piloten die het vliegtuig gaan vliegen doen dat dan ook niet tegelijk. De cockpit is niet veel groter dan een telefooncel en er is dus slechts plek voor één piloot.

Nu is de cockpit van bijvoorbeeld een straaljager net zo klein, maar de etappe over de stille oceaan duurt zomaar vijf dagen, aldus CNN. Vijf dagen en nachten moet piloot Bertrand Piccard zitten in zijn stoel en het vliegtuig op koers houden. Gelukkig kan de stoel versteld worden zodat Piccard zich kan strekker, maar even opstaan is er niet bij. En om de volgende vraag die nu in je opkomt te beantwoorden: de heren kunnen het zitkussen van hun stoel loshalen en dan zitten ze gelijk op het toilet.

Naast Piccard is André Borschberg de tweede piloot en tevens degene die nu onderweg is tijdens de eerste etappe vanuit Abu Dhabi naar Muscat, Oman. Eigenlijk zou de recordpoging al 1 maart van start gaan, maar zorgde zandstormen voor de nodige vertraging. In totaal zal het vliegtuig zo’n 21 dagen in de lucht zijn voor het weer landt in Abu Dhabi. Als alles goed gaat natuurlijk…

Solar Impulse

Solar Impuls

Solar Impuls

Foto’s: solarimpuls.com


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.