Hij gaat 322 km/u, stijgt verticaal op en kan nog meer leuke trucjes.

Vliegende auto’s is iets dat we alleen kennen uit de wereld van science fiction. Vorig jaar werd deze droom werkelijkheid met de introductie van de Terrafugia Transition. Oké, het had meer weg van een vliegtuig dan van een auto, maar we waren onder de indruk.

De nieuwe vliegende auto van Terrafugia, de TF-X, lijkt al iets meer op een helicopter auto. Als een militair propellorvliegtuig stijgt hij verticaal op, wat best handig zal zijn in een krappe straat. Wel even oppassen voor tramkabels, straatverlichting en uithangborden!

De propellors worden bij het opstijgen aangedreven door twee 447 kW elektromotoren. Eenmaal in de lucht wordt er overgeschakeld naar een benzinemotor met ruim 300 pk en kan de vliegende gup een snelheid van 322 km/u bereiken. Of hij deze snelheid voor de opgegeven range van 805 kilometer vol zal houden, is nog maar de vraag.

Een vliegbrevet zou niet nodig zijn dankzij de uitgebreide autopiloot. Zo moet er van tevoren een landingsplaats en een aantal noodlandingsbanen ingevoerd worden. Maar mocht het systeem onderweg uitvallen, is het vast wel handig om te weten hoe de auto weer veilig aan de grond kan worden gezet. Mocht dit gelukt zijn, zullen de vleugels automatisch inklappen en verdwijnen de rotoren in de carosserie.

De TF-X staat nog aan het begin van ontwikkeling en design, maar Terrafugia gelooft dat de auto er daadwerkelijk zal komen. Dit zal dan gebeuren nadat de Transition bij de klant afgeleverd kan worden, ergens in 2015 of 2016 — mits deze ook echt gebouwd wordt.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Maar mocht het systeem onderweg uitvallen, is het vast wel handig om te weten hoe de auto weer veilig aan de grond kan worden gezet.

Company info – Ze bouwen een parachute in voor noodgevallen. 🙂 Dus dat komt wel goed

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.