Waterbedrijf Vitens waarschuwt dat als er in Nederland naar schaliegas geboord gaat worden, de drinkwatervoorraden onherstelbaar verontreinigd kunnen raken. Potentieel komen tienduizenden mensen dan langdurig zonder water te zitten.

Dat zegt topvrouw Lieve Declercq in dagblad Trouw. Het waterbedrijf vindt dan ook dat er niet naar schaliegas moet worden geboord, voordat alle risico’s in kaart zijn gebracht en calamiteiten uitgesloten.

Om schaliegas te winnen, worden onder hoge druk water en chemicaliën in steenlagen gespoten. Door dat ‘fracken’ ontstaan scheurtjes in het gesteente en kan het gas omhooggehaald worden. Mocht daarbij iets mis gaan, dan is de verontreiniging van de Nederlandse watervoorraad een ‘onomkeerbaar proces’, aldus Vitens.

In Nederland zijn al enkele vergunningen voor proefboringen afgegeven, maar het kabinet heeft een boorverbod ingesteld totdat Economische Zaken de risico’s in kaart heeft gebracht. Dat rapport wordt medio dit jaar verwacht. Volgens directeur Frank de Boer van het bedrijf Cuadrilla dat proefboringen voorbereidt, zijn de boringen echter wél veilig omdat er veel kennis is over de bodem en de techniek van het boren.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik heb in Indonesië op Java een gebied gezien waar dit fout is gegaan.

Een gigantisch gebied wat een dode woestijn is geworden waar jaren niets mee kan worden gedaan.

In de VS is dit ook al goed fout gegaan.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.