Utrecht wil vanaf 2015 vervuilende auto’s uit de binnenstad weren. De gemeente werkt aan een plan om auto’s op motor te selecteren en niet op leeftijd, zoals vaak gedaan wordt.

Utrecht wil de lucht in de stad schoner krijgen met de maatregel. Een ‘diesel Euro 3-motor’ en een ‘benzine 0-motor’ komen als het aan het college ligt op de zwarte lijst te staan.

Compensatie
Centrumbewoners met een ‘vieze’ auto moeten vanaf 2015 buiten het centrum parkeren. Mensen die in het centrum wonen en er voor kiezen om hun auto weg te doen, krijgen een compensatie van 500 euro. Besluiten ze bovendien een schoner exemplaar aan te schaffen, dan kunnen ze een subsidie van ongeveer 1250 euro krijgen.

Sinds de eerste plannen voor het anti-oude-auto-beleid op tafel kwamen is er veel kritiek geweest op wethouder van verkeer Frits Lintmeijer (GroenLinks). De ANWB was mordicus tegen en vindt dat een dergelijke aanpak landelijk moet worden geregeld. Niet lokaal zoals nu het geval is.

Amper effect
De ANWB vindt dat mensen die al een vervuilende auto hebben aangeschaft, op deze manier worden gedupeerd en gediscrimineerd. De milieuzone zal bovendien naar verwachting amper effect hebben op de luchtkwaliteit, meent de ANWB op basis van Duits onderzoek.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

begrijpen wie het begrijpen kan: als je een nieuwe (toch vervuilende) wagen koopt krijgt ge meer subsidie dan wanneer je totaal niets meer extra vervuilt, niet helemaal correct maar je neemt het minder vervuilende openbaar vervoer

Droombak die merc, zou er echt eentje willen!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.