Nissan ZEOD RC
Tijd doorgebracht achter de computer met een racespelletje telt niet als echte circuitervaring… maar het kan wel helpen.

In 2011 liet Nissan de wereld zien dat het mogelijk is een gamer een trainingsprogramma tot coureur te laten doorlopen, hem vervolgens los te laten in de 24-uursrace van Le Mans en hem op het podium te zien belanden. Dit is het verhaal van GT Academy-winnaar Lucas Ordoñez. Nu staat een nieuwe lichting gamers klaar om aan ’s werelds grootste race deel te nemen.

In 2014 staan vier gamers op de startgrid van de 24-uursrace van Le Mans. Twee gamers – Jann Mardenborough en Alex Shulzhitskiy – rijden in de LM P2-klasse in de Ligier JS P2 Nissan met nummer 35. Het team van Onroak Automotive wordt gecompleteerd door Alex Brundle, de vaste coureur van Nissan.
De twee andere gamers – de eerste GT Academy-winnaar Lucas Ordoñez en zijn Belgische opvolger Wolfgang Reip – nemen vanuit Garage 56 deel met de Nissan ZEOD RC, Nissans experimentele, elektrisch aangedreven raceauto. Dat team heeft de Japanse coureur Satoshi Motoyama als derde coureur.

Mardenborough & Shulzhitskiy

Jann Mardenborough maakte vorig jaar zijn Le Mans-debuut en zette direct de toon door zijn teamgenoten met de beste kwalificatietijd te overtroeven. Mardenborough komt dit jaar uit in de GP3 Series, maar kijkt ernaar uit om terug te keren naar het circuit waar het voor hem allemaal begon.
‘Le Mans heeft bijzondere betekenis voor mij’, aldus Mardenborough. ‘Ik ging er in 2011 naartoe als finalist van de GT Academy, in het jaar dat Lucas debuteerde en ik keerde er in 2013 terug als coureur. We finishten vorig jaar als vierde. Het zou fijn zijn om dit jaar Le Mans te verlaten met een trofee in mijn handen.’

De winnaar van de Russische GT Academy van 2012, Mark Shulzhitskiy, maakt dit jaar zijn Le Mans-debuut. De Rus reed vorig jaar al eens in de LM P2-klasse, tijdens de race van het FIA World Endurance Championship in Shanghai. Sindsdien werkt hij bij Onroak Automotive aan de ontwikkeling van de Ligier JS P2.

‘Ik heb het als testcoureur voor de Ligier JS P2 heel goed naar mijn zin’, vertelt Shulzhitskiy. ‘En nu krijg ik de kans om mee te doen aan de 24-uursrace van Le Mans, de droom van elke GT Academy-winnaar. Ik hoop dat ik net zo goed presteer als mijn voorgangers.’

Alex Brundle racete al vaker voor Nissan, maar de 24-uursrace van Le Mans van 2012 was voor hem misschien wel de bijzonderste race tot nu toe. Toen voegde hij zich bij zijn vader, Martin Brundle, en Lucas Ordoñez in de Greaves Zytek-Nissan.
‘Ik vind het geweldig dat Jann en Mark deel uitmaken van het team en deelnemen in de topklasse’, vertelt Brundle. ‘Ze zijn zeer getalenteerd en hebben ervaring met prototypes. Het is een belangrijke race voor Nissan, Onroak Automotive, Ligier en alle coureurs.’

Nissan ZEOD RC

De Nissan ZEOD RC wordt bestuurd door een internationaal drietal. De Spanjaard Lucas Ordoñez wordt bijgestaan door de Belg Wolfgang Reip en de Japanner Satoshi Motoyama. Ordoñez en Motoyama racen dit jaar in het Japanse Super GT-kampioenschap. Reip is testcoureur voor de ZEOD RC. Meer nieuws over de ontwikkeling van de ZEOD RC volgt komende week.

Succesverhaal

De deelname aan de 24-uursrace van Le Mans van vier GT Academy-winnaars bewijst de kwaliteit van de GT Academy. Een ander succesvol project van Nissan is de LM P2-motor. De door Nismo getunede VK45DE geniet al een aantal jaren de voorkeur van veel P2-teams. In 2014 is de motor het kloppende hart voor veertien van de achttien LM P2-auto’s.

‘Wat zes jaar geleden als eenmalig project begon, is een volwaardig carrièretraject voor coureurs geworden’, aldus Darren Cox, Global Head Brand, Marketing & Sales van Nismo. ‘GT Academy blijft groeien en is nu ook in landen als India, Australië, Mexico en Thailand actief. We blijven zoeken naar racetalent dat anders in de virtuele wereld zou blijven hangen. Lucas, Wolfgang, Jann en Mark racen nu over de hele wereld in bijvoorbeeld de Super GT en de GP3. Het is goed dat ze samen uitkomen voor Nissan in de 24-uursrace van Le Mans.’


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.