Bekijk het hele productieproces van de BMW i3, van stukken koolstofvezel tot een complete auto.

Het is een lange zit om de documentaire volledig te bekijken, maar het is zeker de moeite waard om er even doorheen te klikken. De camera volgt in 75 minuten alle stappen die nodig zijn om een i3 de wereld in te helpen. Mensen en robots doen hun uiterste best om een premium product te produceren, waarbij beelden meer zeggen dan woorden.

Het eerste deel richt zich meteen op de belangrijkste aspecten van de i3: de koolstofvezel die in Moses Lake, Washington wordt gemaakt, en de assemblage van de batterij. Deze EV is de eerste in massa geproduceerde auto waarvan de carrosserie volledig is gemaakt van het lichtgewicht en slijtvaste materiaal. Dankzij de 22 kWh lithium-ion accu kan de 1.195 kg wegende auto 130 tot 160 kilometer ver komen, maar hiervoor is wel een elektromotor, elektronische transmissie en een omgeving voor de bestuurder nodig. Dit is dan ook de focus van deel 2.

Deel 3 van de documentaire richt zich op het vormen van de carrosserie, assemblage en verven. Dit kost 50% minder energie en 70% minder water, voornamelijk dankzij de eliminatie van het traditionele verfproces voor stalen en aluminium carrosserie├źn. Als laatste wordt er in deel 4 gekeken hoe de puntjes op de i3 worden gezet.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.