Toyota Mirai
Toyota USA heeft een tweetal video’s online gezet waarin uitleg wordt gegeven over de Mirai. Daardoor weten we ook wat meer over de prestaties van de waterstofauto.

Natuurlijk zijn de video’s doorspekt van de nodige pr-praat, maar denk dat even weg en wat overblijft is een mooie en heldere uitleg over de bijzondere aandrijflijn met brandstofcel. Erg veel specificaties van Toyota’s waterstofauto hebben we tot dusver niet gehad,in de video wordt duidelijk dat de elektromotoren goed zijn voor 155pk en dat het 0-100-sprintje 9 seconden in beslag neemt. Verder worden natuurlijk de voordelen van waterstof ten opzichte van een volledig elektrische aandrijving aan bod gebracht, zoals de mogelijkheid om in drie minuten te tanken. Bekijk de video op Autojunk.nl

In theorie natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van elektrische auto’s, al is in Nederland zo goed als geen infrastructuur aanwezig. Momenteel zijn alleen in Helmond en Rhoon (vlakbij Rotterdam) waterstofstations, waarvan die laatste ook openbaar toegankelijk is.

Natuurlijk bestaat een auto uit meer dan alleen zijn aandrijflijn, volgens Toyota heeft de Mirai meer kwaliteiten dan alleen het water dat uit de uitlaat drupt. Er zou ook veel aandacht besteed zijn aan comfort. De toch al stille aandrijflijn wordt geholpen door een goed geïsoleerd interieur, dat ook andere geluiden als rijwind en geluid van de banden aan de oren van de inzittende moeten onttrekken. Check het op Autojunk.nl


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hoeveel kWh is de batterij?
En is de Mirai geschikt voor V2G?

@rijdenopdezon: De Mirai heeft slechts een kleine 1,6 kWh Nikkel-Metaalaccu. Of de auto ook geschikt is voor vehicle-to-grid durf ik je eerlijk gezegd niet te vertellen, ik kan er nog niets over vinden.

Is het mogelijk om voldoende remenergie op te slaan in een Nikkel-Metaal batterij met een capaciteit van 1,6 kWh?
Zodat je met één pedaal kan rijden.

@rijdenopdezon: Ik werk natuurlijk niet bij Toyota, dus pin me er niet op vast, maar ik vermoed dat er goed gekeken is naar de capaciteit van de accu. Een zwaardere accu brengt natuurlijk ook meer gewicht met zich mee (los van de uitstoot van productie en recycling van een grotere accu) en dat gewicht moet ook verplaatst worden. Uiteindelijk zal de capaciteit bepaald zijn door efficiëntie, waarbij de accu groot genoeg is om (een deel van de) remenergie te kunnen opslaan en niet te zwaar om het voordeel dat hij geeft weer teniet te laten doen door het extra gewicht.

Gezien de beperkte batterij-capaciteit van de Toyota Mirai kan maar een deel van de remenergie opgeslagen worden.
Hierdoor kan je niet met één pedaal rijden wat juist zo aantrekkelijk is van een BEV.
Helaas heb je bij een Mirai de remmen meer nodig dan bij een BEV.

@rijdenopdezon: vergeet niet dat je enkel de energie die nodig is om de auto naar een bepaalde snelheid te brengen kunt terugwinnen met regeneratief remmen. Nu zal ik meteen toegeven dat ik geen natuurkundetalent ben, maar afgaande op wat ik hier en daar lees, zou je volgens mij maximaal 0,1 tot 0,3 kWh aan energie kunnen terugwinnen wanneer je je auto vanaf een legale snelheid tot stilstand wil brengen. De teruggewonnen energie zal in het meest ideale geval namelijk maximaal gelijk zijn aan de kracht die nodig is om de aanvangssnelheid te bereiken. In de praktijk heb je natuurlijk nog verliezen doordat het systeem geen 100% rendement zal hebben en ook de rolweerstand van de auto meespeelt. Er vanuitgaande dat het systeem die energie meteen weer gebruikt bij de eerstvolgende acceleratie heb je dus altijd genoeg accucappactiteit om regeneratief te kunnen remmen. Als ik de tijd en de moed heb zal ik eens kijken of ik er een artikel over kan schrijven.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.