Autopilot!
De eerste keer kennis maken met de enorme power van een Tesla is wennen. De eerste keer de auto zelf laten rijden is gewoon ronduit absurd.

Nu de nieuwe update door Tesla over-the-air is uitgerold kunnen Model S bezitters aan de slag met versie 7.0 die, inderdaad, de veelbesproken autopilot-modus met zich meebrengt.

In de video hieronder kun je zien hoe het voelt om voor het eerst de autonome functie te gebruiken. Het intelligente systeem gaat prima mee in het dagelijkse verkeer en stopt netjes voor een rood licht. De bestuurder kan via de boordcomputer verschillende zaken bekijken. Zo is het mogelijk om de afstand tussen de Tesla en zijn voorligger af te lezen, maar ook zie je alle sensoren die op dat moment actief zijn. Heb jij al gebruik gemaakt van de nieuwe functie?


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

“Heb jij al gebruik gemaakt van de nieuwe functie?”

Nee want dat kan nog niet.
Tesla hoopt in de EU in de komende weken het ja-woord te krijgen (in de USA hebben ze dat al gedaan) en dan komt de update ook hier beschikbaar. Als het niet wil vlotten (bureaucratie) kan de update zelfs uitgesteld worden. Maar voor het zelfde geld is de kogel al snel door de kerk en komen de updates volgende week, of de week daarna al binnen.

Voor de mensen die willen weten hoe dat met die updates überhaupt werkt. Updates worden aan de VIN nummers (chassis-nummers zoals dat vroeger heette) gekoppeld. Zodra een auto “aan de beurt is” krijgt de auto een seintje van de Tesla servers zodat de download kan beginnen.

De auto’s staan de hele dag met de servers in verbinding als ze aktief zijn (gebruikt worden). Een auto in “slaap-modus” heeft nog steeds contact, maar simpelweg met grotere intervallen (bv. elke 4 uur).

Tesla’s sind via WiFi of 3G, maar altijd en alleen middels een VPN Tunnel over Internet met Tesla verbonden.
Navi-map updates komen alleen over WiFi binnen omdat ze te groot zijn voor 3G. Firmware-updates, zoals deze v7 release, komen wél via 3G binnen (de nieuwere modellen hebben ook 4G).

Het is mij al twee keer gebeurd dat de auto een update binnengehaald had terwijl het de hele dag buiten bij een klant geparkeerd stond. Zijn leuke verrassingen. Nieuwe goodies uitproberen op de weg naar huis 🙂
De update dan uitvoeren is niet zo slim want die duren tussen de 45 en 90 minuten. En je kunt dan niet rijden dus als je net op weg wilde, ben je de pisang.
Dit is een collega Tesla rijder overkomen. Hij stond bij een benzinepomp om een snickers en een cola te halen en dacht “mja update maar ff”. Die kerel kon dus anderhalf uur wachten voordat hij verder kon rijden en kwam later thuis als verwacht 😉 (maar wel met nieuwe goodies)

@fijnkonijn: Oke! Nog even wachten dus voor ons Europeanen. Leuk om je ervaringen te lezen mbt de Model S.

jawel hoor, de beta versie is al enige tijd geleden best breed uitgerold. Ik heb daardoor een ritje kunnen maken in een Model S met v7. Heel vreemd om de auto zelf te zien sturen terwijl jij met je handen over elkaar zit. Vraagt wel even tijd om het vertrouwen op te bouwen om echt niet zelf in te grijpen.
Zelf laten parkeren (parallel parking) kan ook al. Werkt ook prima, netjes kort langs de stoep.

Update: Elon Musk heeft bevestigt dat het burocratisch gewauwel in Europa nog een paar weken extra gaat duren.

Update: De Autopilot functionaliteit is gisteren vrijgegeven voor de rest van de wereld (behalve Japan, daar bakkelijen ze nog).

Ik heb de update v7 net binnen. Is gaaf die nieuwe interface. Ziet er strak uit. Ik heb het gevoel alsof ik een nieuwe auto heb.
So cool !!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.