Het elektrische autootje krijgt vier sterren van de jury voor zijn elegante opvoering.

Gisteren zagen we hoe een Tesla Model S zich staande houdt tegenover muren en karretjes, maar hoe zit het eigenlijk met de kleine Smart Fortwo ED? Mede dankzij Car2Go is het een veel geziene weggebruiker in Amsterdam, waar een ongeluk – zeker voor ongeoefende bestuurders – in een klein hoekje zit.

Een Euro NCAP beoordeling van de EV is er (nog) niet, maar de Amerikaanse equivalent, de NHTSA die ook de Model S onder handen nam, geeft het wagentje vier sterren. Dit is het gemiddelde van vier sterren voor de frontale botsing, vier voor het omrollen en vijf als de Smart in z’n zij wordt geraakt.

De Smart met benzinemotor werd in 2008 getest en kreeg slechts drie sterren. De tests waren toen anders dan nu, dus een directe vergelijking kan niet worden gemaakt. Toch deed de ED het op de gemiddelde score beter.

In de onderstaande video’s zijn we achtereenvolgens de crash tegen de muur, het karretje dat tegen de zijkant wordt geramd, en wat er gebeurd als de Smart tegen een paal aan glijdt.Zal de nieuwe elektrische Smart Fortwo nog veiliger worden? Om hier achter te komen moeten we nog even geduld hebben, want de marktintroductie is uitgesteld tot 2016.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik blijf er verbaasd over staan hoe veel die Tridion kooi kan hebben. Zie ook deze extreme klap. (Van een eerste generatie benzine-Smart)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.