Onlangs had Autoblog.nl de primeur met de onthulling van de Terra Concept. Een crossover met een interessante aandrijflijn, namelijk elektromotoren die gevoed worden door een brandstofcel. Inmiddels is daar een video van vrijgegeven.

Met de TeRRa Concept laat Nissan voor het eerst een emissievrije SUV zien. Dankzij de in eigen huis ontwikkelde brandstofcel maakt het merk de weg vrij voor volledig schone mobiliteit. De compacte SUV is voorzien van vierwielaandrijving door middel van drie elektromotoren. Andere karakteristieke kenmerken zijn de unieke stoelopstelling en het draagbare, digitale instrumentenpaneel.

Volgende tijdperk
‘We wilden met de sterke kenmerken van Nissans SUV´s en Crossovers het volgende tijdperk betreden, want brandstofcellen zijn de nieuwe uitdaging’, vertelt François Bancon, General Manager Product Strategy en Planning bij Nissan. ‘Hij is niet zo groot en stoer dat hij vooral in de woestijn tot zijn recht komt; het idee was een nieuwe benadering van de SUV, die vooral in de stad nuttig is. De unieke diagonale stoelopstelling creëert een uitstekend zicht rondom en geeft de bestuurder zelfvertrouwen als hij de auto bestuurt.’

Ondanks het feit dat Nissan de TeRRA als studiemodel presenteert en niet louter als een technisch hoogstandje, is zijn elektrische aandrijflijn met brandstofcel verre van toekomstmuziek. De elektrische aandrijflijn van de Nissan LEAF drijft de voorwielen aan. In ieder achterwiel is een elektromotor ingebouwd waardoor vierwielaandrijving mogelijk is als de situatie daarom vraagt. Omdat er geen aandrijfas nodig is om de achterwielen aan te drijven, ontbreekt de daarbij horende tunnel in de lengte van de passagiersruimte. Dat maakt de vlakke laadvloer emogelijk.

Onder de motorkap is genoeg ruimte voor Nissans gepatenteerde brandstofcel: een platte, compacte eenheid die een vermogen van 2,5 kW/l ontwikkelt. Dit is volgens de maker de nieuwste van een serie brandstofcellen die Nissan al sinds 1996 heeft laten zien. Dit exemplaar kost echter slechts een zesde van zijn voorganger uit 2005 doordat de behoefte aan kostbare en zeldzame metalen met een kwart is gedaald vergeleken met het vorige exemplaar.

Volgens Nissan is de TeRRa Concept het bewijs dat Nissan klaar is om brandstofcellen op grote schaal te produceren zodra waterstof breed beschikbaar is.

Bekijk de video op Autojunk.nl!


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.