Het afgelopen decennium hebben aandrijflijnen die niet leunen op fossiele brandstoffen een behoorlijke vlucht gemaakt. Toch wordt er al sinds langere tijd in meer of mindere mate aan milieuvriendelijke technologieën gewerkt in de autoindustrie. BMW maakte een video van de ontwikkeling hiervan binnen het eigen concern.

Het begon in 1969, met een tweetal elektrische BMW 1602’s. Deze tweedeurs sedans hadden, in plaats van een verbrandingsmotor, een serie batterijen onder de motorkap liggen. Deze leverden 12,7 kWh, en hadden een bereik van 60 kilometer. Dit maakte ze geschikt als begeleidingsvoertuig voor een marathon, waarvoor ze tijdens de Olympische Spelen van 1972 (München) dan ook werden ingezet.

Bij de E36 3-serie maakte de EV zijn comeback. Er waren inmiddels alweer aardig wat jaren verstreken, en het bereik was gegroeid tot 130 kilometer. De E36 EV had een topsnelheid van 100 km/u, deed 0-50 in 9 seconden en beschikte over twee versnellingen: eentje voor normaal terrein, en eentje voor in de bergen.

In 1991 kwam BMW op de IAA (de autoshow van Frankfurt) met het E-1 concept. Hiervan werden 5 exemplaren gebouwd, zowel puur elektrisch als hybride.

BMW H2R Concept

In het nieuwe millennium durfde BMW het aan om een praktische invulling aan de waterstoftechnologie te geven. Met de H2R-concept sneuvelden in 2004 vele records, waaronder een snelheidsrecord: de H2R haalde een topsnelheid van maar liefst 302,4 km/u.

Met de BMW Hydrogen7 werd in 2006 met waterstof de vertaalslag naar een straatauto gemaakt. Van de Hydrogen7 werden er in totaal 100 geproduceerd.

In 2007 vond het principe van Brake Energy Regeneration een commerciële toepassing, als onderdeel van het ActiveHybrid-programma met het X6 Concept als eerste model. Hoewel dit buiten het zero emission-plaatje valt melden we het toch even.

In 2010 tot slot, leverde BMW met de ActiveE een volledig elektrische 1 Serie af. Hiervan rijden 100 exemplaren in Duitsland, en wereldwijd zelfs 1000 stuks rond.

Bekijk HIER de video!


Meer lezen over: , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.