De Model S trekt volgens de officiële opgave een redelijk rappe sprint naar de 100 km/u, maar in de echte wereld blijkt de acceleratie nog sneller te zijn.

Met drie verschillende vermogensopties (60 kWh, 85 kWh en 85 kWh Performance) is er voor elk wat wils. De keuze wordt bepaald door de portemonee of de behoefte aan snelheid, maar traag is de Model S niet te noemen. Uit een test van DragTimes blijkt zelfs dat de EV sneller is dan de fabrikant ons doet geloven.

De 85 kWh Performance (416 pk / 600 Nm) trekt een sprint naar de 60 mph in 4,2 seconden en doet de kwartmijl in 12,6 seconden. Tenminste, volgens Tesla. Wordt het acceleratiepedaal flink ingetrapt en een camera op de snelheidsmeter gericht, dan zien we dat de korte sprint 3,9 seconden duurt en de langere in 12,3 seconden wordt afgelegd.

De officiële opgave voor het 60 kWh model (302 pk / 430 Nm) is 14,2 seconden voor de kwartmijl en 5,9 seconden voor de 0 naar 60 mph sprint. Echter, in de video zien we dat de kwartmijl in slechts 13,7 seconden kan worden afgelegd, en 0 naar 60 mph duurt maar 5,1 seconden. Ook het piekvermogen, gemeten op 240 kW, is hoger dan de opgegeven 225 kW.

Beide auto’s zijn sneller dan Tesla ons wil laten geloven, en de 60 kWh Model S verslaat zelfs de cijfers voor de gewone, niet Performance 85 kWh. Hier zijn meerdere redenen voor te bedenken. Als sinds de jaren ’60 worden muscle cars trager ingeschat voor een goedkopere verzekering en om concurrerende autofabrikanten verstelt te doen staan. Daarnaast is het uiteraard beter om de klanten te verassen dan teleur te stellen.

Is dit één van de redenen achter het succes van Tesla? Het oorspronkelijke doel om 400 Model S’en per week te produceren is inmiddels overschreden omdat de vraag groeit en de bouwers steeds handiger worden. Eind 2014 moet de productie richting de 800 stuks per week gaan. Natuurlijk is het de fabrikant niet altijd voor de wind gegaan. Eind vorig jaar konden de auto’s net niet snel genoeg worden geproduceerd, waardoor Tesla hun doel van 5.000 auto’s voor 2012 niet hebben gehaald, maar oefening baart kunst en de aanhouder wint. Dit jaar moeten maar liefst 21.000 Model S’en van de band gaan rollen. (mirror)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Het is natuurlijk ook erg weg & weer (temperatuur,wind,regen) afhankelijk. Het is een gegeven dat 1000 reviews met: “sneller dan opgegeven” beter is dan 1000 reviews met: “niet zo snel als opgegeven”.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.