In de laatste maanden van 2013 werd er nog flink gebruik gemaakt van het bijtellingsvoordeel. De stekkerauto’s waren niet aan te slepen en dankzij de Mitsubishi Outlander PHEV eindigde de algehele verkoop minder dramatisch dan in eerste instantie werd gedacht. Maar wat was het aandeel van de andere stekkerauto’s?

Van de 417.036 auto’s die in 2013 nieuw verkocht werden, hadden maar liefst 22.542 een stekker. Wederom een enorme stijging ten opzichte van vorig jaar, toen er 5.101 (PH)EV’s op kenteken werden gezet. In 2011 stond dit aantal nog op 824.

Hoewel we al eerder zagen dat het dit jaar wel goed zou komen met de verkoopcijfers voor stekkerauto’s, konden we niet voorspellen dat de Outlander PHEV zo’n doorslaand succes zou worden. Dealers moesten extra ruimte maken om de toestroom te verwerken. De eerste exemplaren kwamen eind oktober het land binnen rollen (345 registraties), waarna ze in sneltreinvaart werden geleverd: 2.735 stuks vonden hun eigenaar in november en maar liefst 4.959 werden er genoteerd voor december.

Deze aantallen steken met kop en schouders boven de andere (PH)EV’s uit. Nummer twee op de lijst is de Volvo V60 Plug-in Hybrid. In totaal werden er 6.144 stuks op kenteken gezet. Hoewel er in augustus een kleine dip in de maandelijkse verkoopcijfers was te bespeuren, pakten ze in het vierde kwartaal van 2013 weer flink op. In oktober werd voor het eerst de grens van 1.000 stuks doorbroken, een mijlpaal die hiervoor nog geen enkele andere stekkerauto in Nederland heeft bereikt. In december groeide het aantal registraties van de Volvo V60 Plug-in Hybrid naar 2.036, maar deze grens werd een maand eerder al doorbroken door de Mitsubishi Outlander PHEV.

Nummer drie op de lijst van best verkochte stekkerauto’s afgelopen jaar is de Toyota Prius Plug-in. Met uitzondering van de laatste maanden met de grootste piek in december, blijft de verkoop van deze auto zeer gelijkmatig met gemiddeld 100 stuks per maand. Deze gestage stroom zal ook in 2014 de Toyotadealers de winter door helpen. Hetzelfde verhaal geldt voor de Opel Ampera, waar ik dan ook niet verder over uit zal wijden.

Op nummer vijf is geëindigd de Tesla Model S en is daarmee ook de laatste (PH)EV waarvan er afgelopen jaar meer dan 1.000 stuks zijn verkocht. Een flinke prestatie, aangezien de Model S (net als de Mitsubishi Outlander PHEV) pas in het vierde kwartaal officieel verkrijgbaar was in Nederland. De onlangs verlaagde vanafprijs van 69.000 euro heeft niet af kunnen schikken. (Cijfers: VWE Trendweb)

Klik op onderstaande afbeelding voor het gehele overzicht van verkochte stekkerauto’s in 2013.


Meer lezen over: , , , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.