Unu scooter elektrisch
Een volstrekt logische ontwikkeling, die bovendien van harte zal worden toegejuicht door fietsers in de grote steden. Zij zullen maar wat blij zijn om minder vaak de smerige lucht van voortknetterende scooteraars in te hoeven ademen.

Eén nadelig effect valt gelijk te noemen. Een elektrische snorfiets rijdt, met uitzondering van Amsterdam, op het fietspad en is haast volmaakt stil. Niet direct bevorderlijk voor de verkeersveiligheid. Verder kan het niet anders, of de luchtkwaliteit in de stad gaat erop vooruit. Want hoewel er in 2020 moet worden voldaan aan de Euro 5-uitstootnorm, was het milieubeleid voorheen aanzienlijk minder stringent. Vooral tweetaktbrommers vervuilen behoorlijk, de verkoop van die brommers is niet voor niets getaakt.

Maar hoe is het gesteld met de verkoopcijfers van volledig elektrische brommers? Er is een Vespa Elettrica dus alle vlotte jongens kunnen zonder scrupules op een elektrische brommer overstappen. Hoewel er geduchte concurrentie is van merken als Unu en NIU.

In de eerste tien maanden van 2019 was 14,7 % van alle verkochte brom- en snorfietsen elektrisch wat neerkomt op 6.407 elektrische exemplaren, een jaar daarvoor kwam het aandeel uit op 9,1 %. De snorfiets geniet relatief de meeste populariteit in een elektrische variant, dit jaar is 15,1 % elektrisch.

Kijkend naar de steden dan wordt duidelijk dat vooral in Amsterdam de keuze op elektrisch valt, hetgeen zonder twijfel van doen heeft met de milieuzone voor brommers. Liefst 27,1 % van alle nieuw verkochte brom- en snorfietsen is daar elektrisch. Rotterdam, Den Haag en Utrecht scoren met een aandeel van respectievelijk 9,8 %, 7,9 % en 12,4 % duidelijk lager.

Beeld: elektrische scooters van Unu


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

In Amsterdam zal de lucht mogelijk niet schoner worden, omdat alle auto’s dan langzaam achter de scooters aan moeten rijden en de meeste auto’s daar nog benzine/diesel auto’s zijn, welke niet goed zijn in langzaam rijden. Tevens moeten deze automobilisten sowieso al continu zonder duidelijke reden overal omrijden.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.