De Verenigde Staten halen rond 2017 Saudi-Arabië in als grootste olieproducent ter wereld. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vandaag in de jaarlijkse vooruitblik op de wereldwijde energiemarkt.

Het agentschap schrijft: “De recente opleving in de Amerikaanse olie- en gasproductie jaagt economische activiteit aan en verandert duidelijk de rol van Noord-Amerika in de internationale energiemarkt.”

De prijs van Brentolie zal volgens het IEA in 2035 gestegen zijn tot ongeveer 125 dollar per vat. Ter vergelijking: het huidige niveau is 107 dollar per vat. De vraag naar olie zal tussen nu en 2035 met zo’n 14 procent stijgen, aldus het IEA. De interne vraag in Oosterse/Arabische landen zal waarschijnlijk sneller stijgen dan in de VS.

In totaal zullen er in 2035 tweemaal zoveel auto’s op de weg zijn: 1,7 miljard!

De Amerikanen lijken de eigen voorraad olie zo snel mogelijk te willen verbruiken. Dankzij nieuwe technieken om in de VS olie te winnen, komt er ook meer olie op de markt. Maar wat is beter? Een sterkere positie met grote voorraden? Of volledige onafhankelijkheid dankzij eigen olie?


Meer lezen over:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Via technieken als ‘fracking’ kunnen ze in de VS ook dieper gelegen aardolie steeds rendabeler omhoog pompen. Daar zullen nog heel wat vaatjes vandaan komen, met alle gevolgen voor de bodem van dien.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.