Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven onttrekken de Noah deels aan het zicht
Een indrukwekkend project van studenten van de TU Eindhoven. Elektrisch, compact, circulair, efficiënt en wat al niet meer. Het mooie is dat de auto de conceptfase voorbij is. Een rijdend prototype gaat daadwerkelijk de weg op.

Wanneer het over elektrisch vervoer gaat, dan is het milieu een terugkerend vraagstuk. Ten goede en ten kwade. Vooral de productie is iets dat wordt bediscussieerd. Die is nogal belastend. Gelukkig is er een toverwoord en dat is cradle to cradle. Het inzetten van zoveel mogelijk materiaal dat een volwaardig nieuw leven kan worden gegeven. Dat is gebeurd met de Noah. Een even indrukwekkende als sympatieke stadsauto. Volledig elektrisch en met een gewicht van slechts 420 kilogram. Dat is inclusief een bescheiden accupakket dat een gewicht van 60 kg in de schaal legt.

Hoe kan dat? De buitenzijde van de auto is opgetrokken uit vlasmatten die zijn verstevigd met hars. In de auto is bioplastic gebruikt, dat kan worden gemaakt van suiker. Allemaal lichte materialen, waarvan de productie bovendien minder intensief is dan het in de autoindustrie gebruikelijke aluminium en carbon. De studenten van de Technische Unversiteit van Eindhoven bezweren overigens dat er niet gevreesd hoeft te worden voor de veiligheid. Met de stevigheid van de gebruikte materialen zit het namelijk wel goed.

De topsnelheid van de Noah ligt op 110 km/u, wegen buiten de stad hoeven niet te worden gevreesd. Het rijbereik is 240 kilometer. Het geringe stroomverbruik zou gelijk staan aan 1 liter benzine op 300 kilometer! Binnenkort wordt de Rijksdienst voor het Wegverkeer bezocht en daarna mag het prototype echt de weg op. De toekomst zal het leren of er een groot aanbod aan elektrische stadsauto’s komt, behendige lichtgewichten. Gaan bijvoorbeeld auto’s als de e.Go Life en de Unity er echt komen?

Foto credits: Bart van Overbeeke. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven onttrekken de Noah deels aan het zicht


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.