E10 biobrandstof
In veel vakantielanden wordt er bij de pomp alleen nog E10 “geschonken”, een biobrandstof waarvoor circa 10% van de auto’s niet geschikt is en in sommige gevallen tot ongewenste schade kan leiden.

Het is raadzaam om van te voren te controleren of uw auto, motor of scooter geschikt voor E10. Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit heeft hiervoor de E10 Check in het leven geroepen.

Wat is E10?

E10 is benzine met maximaal 10% bio-ethanol. De E staat voor ethanol en de 10 geeft het percentage daarvan aan. De reden om E10 aan te bieden, is vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de lagere CO2-emissie (om klimaatverandering tegen te gaan), zonder dat auto’s, motoren en scooters daarvoor massaal aangepast hoeven te worden aan een andere brandstofsoort. Overigens wordt al jaren maximaal vijf procent ethanol verplicht bijgemengd in Euro95. Euro95 is feitelijk ‘E5’. En dat heeft nog nooit tot problemen geleid.

Voor- en nadelen E10

Hoewel E10 een milieuvriendelijk alternatief is voor Euro95, zijn niet alle motoren geschikt voor gebruik van E10. Auto’s die hier niet geschikt voor zijn kunnen problemen krijgen met de aluminium onderdelen doordat de juiste coating ontbreekt of krijgen te maken met aantasting van de rubber onderdelen. De aanwezige alcohol in de brandstof is namelijk agressiever dan de rest van de substantie.

Vandaar dat het Instituut van Duurzame Mobiliteit in opdracht van RAI Vereniging, BOVAG, ANWB, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu automobilisten informeert over welke auto’s, motoren en scooters geschikt zijn voor gebruik van E10. Tip: kijk ook op de Brandstofwijzer van IvDM om de buitenlandse benaming van E10 te weten te komen.

U kunt de E10 Check en de Brandstofwijzer HIER raadplegen.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Leuk, volgens de E10 check zou mijn auto er probleemloos op kunnen rijden.
Daar klopt dus geen ruk van, hij kan niet eens zonder schadelijke effecten op de lange termijn op Euro 95 rijden.
Minimaal 98ron is wat hij nodig heeft.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.