Lineup van de Eco-marathon
De combinatie Shell en eco is allesbehalve voor de hand liggend. Toch is de brandstoffirma-met-de-schelp organisator van een race waarbij alles om zuinigheid draait.

Het streven is om zo ver mogelijk te komen met één liter brandstof, of het equivalent van 1 kWh. Het record staat op liefst 3.771 km, ofwel zo ongeveer de afstand van Amsterdam naar Rome en terug. Er wordt gekozen voor verschillende soorten brandstof. Waterstof kan rekenen op een behoorlijke populariteit. Er zijn in totaal veertien Nederlandse teams, vijf daarvan hebben gekozen voor waterstof. De Eco-marathon wordt gehouden in Londen, tussen 25 en 28 mei.

Over de keuze voor waterstof zegt Irmgard van Weeghel van het Blue Racing Team Windesheim het volgende: “Ons voertuig rijdt op waterstof, een energiedrager die voor veel mensen nieuw is. Wij zijn ervan overtuigd dat waterstof in de toekomst een belangrijke rol gaat spelen.”

Dat laatste lijkt de vraag, heel efficiënt lijkt de brandstofcel niet te zijn. Mercedes heeft de ontwikkeling van brandstofceltechnologie op een laag pitje gezet. Toyota is bezig met de ontwikkeling van volledig elektrische auto’s terwijl dat merk eerder nog volledig inzette op waterstof en vertrouwde hybride aandrijflijnen.

Foto: Shell


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.