VDL Citea Unibuss
Het land waar elektrisch rijden pas echt groot is, daar is de bus natuurlijk ook elektrisch.

Binnen Nederland is de lijnbus steeds vaker elektrisch. In Eindhoven rijden al een tijdlang elektrische bussen rond, net als in Amsterdam en de omliggende plaatsen. Met het vele stoppen en weer optrekken is een elektrische aandrijflijn uiteraard op zijn best. Bij remmen wordt energie teruggewonnen en vaart maken gaat relatief eenvoudig. Bovendien is er geen verstorend gerammel en gedreun meer en gaat de luchtkwaliteit in de stad (met sprongen?) vooruit.

Logisch dus dat een erkend fabrikant als VDL zijn elektrische bussen met goed gevolg weet te slijten. Dat overal binnen Europa, waaronder ook in Noorwegen. Daar zullen in totaal veertig elektrische bussen van VDL gaan rijden. Dat zijn 30 Citea’s SLFA-180 Electric en 10 Citea’s SLF-120 Electric. De eerste is een gelede bus – ook wel harmonicabus, de tweede is een normale bus.

Opmerkelijk genoeg heeft PTA Ruter, de partij die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in Oslo, pas afgelopen april gezegd dat het openbaar vervoer elektrisch moet worden. Over tien jaar moet al het openbaar vervoer in de stad emissievrij zijn. Dit terwijl de elektrische auto in Oslo al enige jaren een enorm succes is. De bussen gaan dus rijden in Oslo en wel bij openbaar vervoersmaatschappij Unibuss.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.