In en rond Oslo worden meer elektrische bussen van VDL ingezet.

Qua verkoop van elektrische auto’s behoort Noorwegen als bekend tot de wereldtop, voor wat betreft het openbaar vervoer zijn er de nodige verduurzamingskansen. Steeds vaker is de lijnbus in en om de hoofdstad Oslo voorzien van elektrische aandrijving.

Vervoerder Norgesbuss heeft liefst 102 elektrische bussen besteld bij VDL. Het gaat om 83 exemplaren van de Citea SLFA-180 Electric en 19 exemplaren van de SLF-120 Electric. De eerste kan worden opgeladen met een pantograaf, terwijl voor het opladen van de tweede een CCS-snellaadaansluiting beschikbaar is. Het behoeft geen uitleg dat bij tussentijds laden de eerste optie verreweg het makkelijkst is. Bijladen tijdens de dienst is op sommige lijnen onvermijdelijk, aangezien een deel van de bussen rond de klok zal worden ingezet. Er wordt trouwens gereden in het zuiden van Oslo.

Het streven is dat Oslo in 2030 de eerste hoofdstad ter wereld zal zijn waar geen broeikassen worden uitgestoten. Vanaf 2023 moeten alle taxi’s in Oslo uitstootvrij zijn. Het openbaar vervoer heeft nog een weg te gaan, van de 1.200 stadsbussen is slechts een tiende elektrisch.

Beeld: VDL Citea SLF-120 Electric


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.