Zoiets moet 't worden, de waterstoftruck
Als onderdeel van een nieuw project om waterstoftrucks op de weg te krijgen.

De Nederlandse fabrikant VDL bouwt vrachtwagens en bussen, onder meer de volledig elektrische bussen die al enige tijd in Eindhoven rondrijden. Ook kondigde VDL vorig jaar een elektrische truck aan. Nu blijkt dat er ook aan een waterstoftruck wordt gewerkt. Het bedrijf is daarmee niet de eerste, Toyota en UPS experimenteren eveneens met zwaar vervoer op waterstof.

De waterstoftruck is een omgebouwde DAF-truck, bedoeld voor testdoeleinden. Daarvoor is het project H2Share opgericht. De 27 tons vrachtwagen gaat in Noordwest-Europa rijden. Daarbij wordt vooral gekeken naar de levensvatbaarheid van waterstoftechniek. Er wordt naarstig gezocht naar alternatieven voor de trouwe dieselmotor. Op de kortere afstand is de elektrische vrachtwagen een optie, voor langere afstanden worden andere opties onderzocht.

Waterstof geldt als een mogelijk alternatief omdat de uitstoot theoretisch gezien nul is en dat komt transportbedrijven goed uit. Die transportbedrijven zijn verantwoordelijk voor 25 % van de CO2-uitstoot van de gehele transportsector. De waterstoftruck moet binnenkort te zien zijn in Belgiƫ, Nederland en Duitsland. De vrachtwagen wordt geleverd door VDL, het Duitse Wystrach is verantwoordelijk voor de brandstofceltechnologie. Technische gegevens zijn verder nog niet bekend gemaakt.

Hoewel er door verschillende fabrikanten met de nodige gretigheid wordt ingezet op waterstof, wordt de milieuvriendelijkheid van de brandstof wel eens betwist. (Via: waterstofnet.eu)


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.