Urk krijgt dit jaar mogelijk een fabriek waar visafval wordt omgezet in (onder andere) biobrandstof.

De te bouwen fabriek is het resultaat van een vierjarig innovatieproject van TCE GoFour, een internationaal opererend bedrijf dat zich richt op duurzame, betaalbare en gebruiksvriendelijke innovaties. In 2010 kreeg het Groninger bedrijf een opdracht via de SBIR-regeling (Small Business Innovation Research) van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren voor een Bio Product Processor.

Enzymen

Doel van het innovatieonderzoek was om visafval uit elkaar te halen in visolie en eiwitten, om de visolie vervolgens met behulp van enzymen om te zetten in biodiesel. “Het biedt wellicht uitkomst voor de vissector,” vermoedt Peter van der Klok, directeur van TCE GoFour. “Niet alleen kan het een rendementsverbetering voor de vissector opleveren, maar het zou ook een antwoord kunnen zijn op de strengere milieueisen in Europa.”

Niet aan boord, wel aan wal

De eerste fase van het onderzoek onderzocht of het mogelijk was de biofuelinstallatie aan boord te plaatsen. Dit bleek niet mogelijk. Van der Klok: “Voor omzetting naar biodiesel hebben we ruimte nodig voor een grote container met apparatuur. Daar is op de bestaande boten geen ruimte voor.” Reden voor TCE GoFour om de oplossing voorlopig aan wal te zoeken. Na het haalbaarheidsonderzoek begon fase twee, de ontwikkeling van de installatie tot werkend prototype op kleine schaal.

Foodnutriënten

TCE GoFour is inmiddels een volgend onderzoek opgestart in samenwerking met de Universiteit van Groningen: ‘From fish waste to human food’ (van visafval tot menselijk voedsel). In het kader van de ‘food versus fuel’-discussie zullen hoogwaardige foodnutriënten (voedingsstoffen) het hoofdproduct zijn en de biodiesel een bijproduct.

Meer per kilogram

Voor vissers is dit voordelig: hoogwaardige foodnutriënten leveren meer op per kilogram dan biodiesel. Het onderzoek loopt naar verwachting tot april 2014. De bouw van een fabriek is afhankelijk van dit lopende onderzoek.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.