i3 & accu
Dat blijkt een een kleine stap te zijn, van BMW i3-batterijen naar windmolenparken. Om de onvermijdelijke grilligheid van windenergie te ondervangen.

Een samenwerkingsverband van de Zweedse energieleverancier Vattenfall en BMW. Accupakketten die in de BMW i3 (94 Ah) worden geschroefd, zullen ook gebruikt worden in windmolenparken. Het gaat om de welbekende 33 kWh-batterijen, die direct bij de BMW in Dingolfing betrokken zullen worden. BMW levert ook een batterijmanagementsysteem. “Energieopslag en netwerkstabiliteit zijn de grote onderwerpen in de wereld van de nieuwe energie”, aldus Gunnar Gruber, senior vicepresident van Vattenfall en hoofd windenergie.

Het eerste opslagsysteem wordt gebouwd in het Prinses Alexia windmolenpark in Zeewolde. Het park heeft een capaciteit van 122 MW, voor opslag is er 3,2 MW beschikbaar.

In Penn y Cymoedd in Zuid-Wales komt, na het welslagen van een laatste investeringsronde, een windmolenpark met een capaciteit van 230 MW en een batterijopslagsysteem van 22 MW. Die opslagmogelijkheid moet een belangrijke bijdrage leveren aan een stabiel elektriciteitsnetwerk in heel Groot-Brittannië.

In de toekomst staat er nog een windmolenpark in Hamburg-Bergedorf gepland. Door de plaatsing van een omvangrijke energie-opslag wordt het mogelijk om 100 % hernieuwbare energie te leveren. Er wordt ook gekeken naar thuisopslag van energie. Ditmaal dus met BMW-batterijen en niet met een Tesla-product.

In alle gevallen gaat het om gloednieuwe batterijen. Mochten ze er zijn, dan kunnen ook batterijen met te weinig restcapaciteit voor in een elektrische auto zinvol worden gebruikt.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.