Tenzij u zelf een windturbine in de achtertuin hebt staan, is uw groene stroom hartstikke grijs. De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) heeft opgebiecht dat zij hierover hebben gelogen tegen hun klanten. Ook andere energieleveranciers worden met een beschuldigende vinger aangewezen.

In Nederland wordt niet eens genoeg groene stroom opgewekt om te leveren aan iedereen die daar om gevraagd heeft. Bovendien wordt het grootste deel van de in Nederland geproduceerde groene stroom opgewekt uit zogeheten biomassa. Weet u wat dat meestal is? Houtsnippers. Die worden gewoon meegestookt in de zo vervuilende kolencentrales.

Dit schrijft NLE in hun advertentie met de kop “Jokkebrokken”. Energieleveranciers mogen hun stroom als “groen” verkopen doordat zij certificaten, zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s), onder andere kopen bij waterkrachtcentrales in Noorwegen. Zo kost het NLE slechts 1,44 euro om met GvO’s een gemiddeld Nederlands gezin een jaar lang van “groene” stroom te voorzien, ook al is het in werkelijkheid grijs.

De advertenties van NLE zijn geplaatst om de consument een eerlijk verhaal te vertellen. Zij zijn ervan overtuigd “dat energiebedrijven alleen een toekomst hebben als ze transparant worden”. Door de markt open te breken wordt duidelijk wie zich sterk maakt voor een beter milieu, en alleen eerlijkheid zal worden beloond.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dan toch iets dat beter is in België 😉 als coöperant bij Ecopower ben je 100 procent zeker van je groene stroom.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.