Elektrische auto’s en voertuigen op groengas worden door overheden gelijk gewaardeerd, boven de auto met reguliere verbrandingsmotor. Dit blijkt uit een masteronderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van Agentschap NL. Bovendien zijn overheden bereid extra te betalen voor een auto op alternatieve brandstof.

In het onderzoek is gekeken naar de voorkeuren van gemeenten, provincies en waterschappen bij de aanschaf van duurzame (dienst)voertuigen. De resultaten dienen als hulpmiddel bij het formuleren van duurzaam inkoopbeleid.

Keuze-experiment
Het onderzoek bestond uit een keuze-experiment op basis van karakteristieken van auto’s op groengas, elektriciteit en waterstof ten opzichte van een auto met reguliere verbrandingsmotor. Keuze-experimenten zijn een betrouwbare manier om voorkeuren te meten. Het is de eerste keer dat lokale overheden op deze manier naar hun voorkeuren gevraagd werden.
Elektrisch en groen gas

Luchtkwaliteit omhoog krijgen
Uit de resultaten blijkt dat dat lokale emissies een belangrijk criterium zijn voor de keuze, met name voor gemeenten en provincies, en dat lokale en regionale overheden bereid zijn tussen 25 en 50% extra te betalen voor een auto op alternatieve brandstof. De elektrische auto en de auto op groen gas worden gelijk gewaardeerd, boven de reguliere verbrandingsmotor.

Beperkte actieradius
Voorwaarde voor de elektrische auto is dat deze wel snel geladen moet kunnen worden (ongeveer 30 minuten). Verder maakt de beperkte actieradius de elektrische auto minder aantrekkelijk voor provincies en waterschappen. De keuze voor een auto op groengas lijkt een compromis: minder lokale milieueffecten, maar een positieve score op de meeste andere kenmerken.

Een betere beschikbaarheid van groen gas en nog meer verlaging van lokale uitstoot zou dit alternatief nog aantrekkelijker maken. De waterstofauto is op dit moment niet interessant voor de overheden.

Het onderzoek is uitgevoerd door masterstudent Science & Innovation Management Paul Hagen en Innovatiewetenschapper Dr. Frank van Rijnsoever. De onderzoekers hebben hun resultaten aangeboden aan een wetenschappelijk tijdschrift.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.