Onlangs maakte de Utrechtse wethouder van verkeer Frits Lintmeijer (GroenLinks) bekend dat zijn partij plannen heeft om ‘vervuilende’ auto’s te weren uit het centrum van Utrecht. Daar is lang niet iedereen het mee eens. Ook de RAI Vereniging vind dat het anders moet.

De plannen van de gemeente Utrecht om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn volgens de RAI Vereniging begrijpelijk. De keuze om dieselauto’s van 8 jaar oud en benzineauto’s van 12 jaar oud uit de binnenstad te weren is echter de verkeerde keus.

Om schadelijke uitstoot te reduceren is het logischer om naar euroklassen te kijken. De keuze om ook benzineauto’s te weren is wonderlijk omdat die niet bijdragen aan het luchtkwaliteitsprobleem.

Een landelijke regeling heeft natuurlijk de voorkeur om te voorkomen dat je met je auto in de ene stad wel mag komen en in een andere stad weer niet. Een voorbeeld van een dergelijk, eenduidig systeem is het systeem van milieuzonering dat een groot aantal Duitse steden hanteert.

Andere opties
RAI Vereniging ziet overigens nog tal van andere, minder ingrijpende maatregelen: parkeertarieven koppelen aan euroklassen, hetzelfde kan ook met parkeervergunningen, het stimuleren van elektrisch rijden is ook een optie, net zo als een sloopregeling.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.