BMW 530e
Geen Tesla maar een ouderwetse dikke BMW als dienstauto. Hoe is het mogelijk in een stad waar duurzame politiek gevoerd zou worden?

Utrecht heeft een milieuzone, er rijden elektrische bussen rond en er waren plannen om de snelheidslimiet te verlagen naar 30 km/u. GroenLinks is er groot (zoals in vele steden). Dus als er dan nieuwe dienstwagens uit moeten worden gezocht, dan zal er vast en zeker worden gekozen voor iets dat elektrisch is, of misschien zelfs op waterstof rijdt.

Niets blijkt minder waar. Nu heeft de burgemeester nog een Mercedes-Benz E300 Bluetec Hybrid. Dat is een fijne auto, maar wel een diesel en dat kan echt niet meer. Ter opvolging zijn verschillende auto’s overwogen en is er eveneens uitgebreid getest. Beoogde dienstwagens zijn een Mercedes-Benz E350e, BMW 530e, Volvo S90 T8, Tesla Model X 100D en een Tesla Model S 100D.

Er is volgens de gemeente Utrecht gelet op de volgende zaken, waarbij dat wat het eerst genoemd is het meest van belang is: persoonlijke veiligheid, milieuprestatie, inzetbaarheid/actieradius en tank- en oplaadmogelijkheden, chauffeurscomfort, verlengd kantoorconcept (comfortabel werken onderweg), exploitatiekosten, uitstraling.

Een Tesla is het niet geworden omdat het rijbereik laag zou zijn. Hoe is het mogelijk met een accupakket van 100 kilowattuur en een rijbereik van een goede 400 kilometer? De raadsbrief aan de gemeenteraad geeft het antwoord: “Voornoemde elektrische auto’s hebben, gelet op de noodzakelijke snelle beschikbaarheid in het kader van piket, een te beperkte actieradius.” Zuivere actieradiusangst, waarbij ook nog eens wordt uitgegaan van het meest zwarte scenario. Want hoe klein is de kans dat precies wanneer zich een calamiteit voordoet, het accupakket van de dienstwagen leger dan leeg is?

In alle wijsheid is er gekozen voor een BMW 530e (plugin-hybride, accupakket van net geen 10 kWh). Het leasecontact loopt 36 maanden. Allicht wordt er over drie jaar gekozen voor duurzaam vervoer.

Beeld: BMW 530e


Meer lezen over: , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Begrijpbaar.

Totaal gebrek aan visie.

10 jaar geleden was dit een argument geweest, nu is is het compleet achterhaald.

De burgemeester moet zich bij piketdienst (hij heeft ook zijn plaatsvervangers) in de regio Utrecht bevinden dus rijbereik is daarvoor ruim voldoende. Mocht er iets ernstigs buiten dienst gebeuren dan kan hij altijd nog vanuit diep Duitsland in Utrecht geraken. Verder zal ook de burgemeester wel eens een vliegreis naar het buitenland maken waar hij ook niet stand-te pé van terug kan keren. Er zal dus een betere verklaring zijn. Misschien minder algemeen geaccepteerd maar een eentje die steek houdt. Bijvoorbeeld dat hij het merk BMW en warm hart toedraagt maar de i3 spuuglelijk vindt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.