Met zes busjes rijdt UPS nu elektrisch door de binnenstad van Amsterdam om hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te beperken.

Het Duitse EFA-S (Elektro Fahrzeuge Schwaben GmbH) heeft voor UPS bestaande dieselvoertuigen omgebouwd tot elektrische voertuigen. Dit project is mede-gefinancierd door AgentschapNL en past bij de ambitie van de Gemeente Amsterdam om meer elektrische voertuigen in de stad te laten rijden. Peter Harris, Sustainability Director van UPS Europa:

Efficiëntie en duurzaamheid zijn fundamenteel voor onze business. Daarom zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om voertuigen op alternatieve brandstoffen te laten rijden in stedelijke gebieden. Dankzij de CO2-neutrale en stille aandrijving zijn deze voertuigen ideaal voor de korte afleverroutes van UPS in de drukke straten van Amsterdam.

Bij het ontwerp van dit nieuwe elektrische voertuig (genaamd P80-E) is gebruik gemaakt van de kennis en ervaring die UPS heeft opgedaan met zijn bestaande duurzame vloot. Het geeft UPS inzicht in welke nieuwe technologieën, brandstoffen en aandrijfmogelijkheden geschikt zijn voor een grootschalige introductie. Henk Kammeraat, country manager van UPS Benelux:

De transport- en bezorgbehoeften van bedrijven en consumenten in stedelijke gebieden zijn zeer divers. We zijn altijd op zoek naar innovatieve manieren om efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren, die tegelijkertijd passen binnen de regels die gelden voor de toegang tot stedelijke centra en de toenemende vraag naar lage-uitstoot bezorgingen.

Eén van die innovaties is het Kinetic Energy Recovery System (KERS). KERS zorgt ervoor dat de energie die vrijkomt bij het remmen, wordt opgevangen en opnieuw kan worden gebruikt. Tegelijkertijd reduceert een start/stop-systeem het energieverbruik tijdens stilstand van de voertuigen, waardoor de energieconsumptie laag blijft. De batterijen van de voertuigen worden in ongeveer acht uur helemaal opgeladen. Dit gebeurt via een externe energiebron die aan een ‘on-board’ oplaadpunt is gekoppeld.

De P80E wordt aangedreven door een elektrische motor met een vermogen van 90kW en een trekkracht van 300Nm en heeft een bereik tot 100 kilometer. Dit maakt de voertuigen ideaal voor het gebruik in stedelijke gebieden. De P80E kan, net als alle andere UPS-bezorgvoertuigen, niet harder rijden dan 80 kilometer per uur. De P80-E heeft een laadvermogen van 6.800 kg.

Eerder dit jaar kondigde UPS plannen aan om bijna 1.000 aardgasvoertuigen toe te voegen in de komende twee jaar, een uitbreiding van de huidige 2.700 op alternatieve brandstof rijdende voertuigen. Tussen 2000 en 2012 heeft de duurzame vloot van UPS meer dan 475 miljoen kilometer afgelegd met de bezorging aan huis en bij bedrijven. UPS heeft de ambitie om dit te verhogen naar 1,6 miljard kilometer voor eind 2017. UPS heeft voertuigen op alternatieve brandstoffen rondrijden in de Verenigde Staten, Duitsland, Canada, Mexico, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. De zes elektrische voertuigen in Amsterdam zijn een mooie aanvulling op de zestien aardgasvoertuigen die al in Nederland rijden.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.