Unity
Er wordt gewerkt aan een elektrische auto in Zweden. Ontworpen om anders te zijn dan de gemiddelde stadsauto en misschien ook wel dan de gemiddelde elektrische auto.

Lichtgewicht behoort tot de kernwoorden. Hoe lichter de auto, hoe efficiënter. Dat is gelukt, met een gewicht van ongeveer 450 kg. Een heel erg krachtige elektromotor is overbodig, evenals een joekel van een accupakket. De Unity opgetrokken uit biocomposiet en carbonfiber. Verder wordt een poging gewaagd om vernieuwend te zijn.

Een traditioneel stuurwiel is afwezig, in plaats daarvan heeft de auto stuurhendels en is er steer-by-wire-technologie. Dat betekent dus dat er geen directe verbinding is tussen de hendels en de wielen. De Unity heeft een head up-display en in de toekomst moet autonoom rijden tot de mogelijkheden behoren. Naafmotoren leveren een vermogen van 15 kW (20 pk), met een piekvermogen van 75 kW (102 pk).

De auto krijgt zowel de beschikking over een ingebouwd accupakket, als over een uitneembare hulpbatterij. Die laatste heeft de functie van powerbank, meet 2 kWh en maakt het mogelijk om overal en nergens op te laden. Zoals dat bijvoorbeeld met een elektrische (snor)fiets ook kan. Deze hulpbatterij wordt in ongeveer een uur opgeladen, als de batterij terug in de auto wordt geplaatst, kost het nog eens tien minuten om het ingebouwde accupakket op te laden. Is dat eenmaal gebeurd, dan is het rijbereik met 30 kilometer toegenomen.

De auto kan uiteraard met een traditionele stekker worden opgeladen, maar ook inductieladen behoort tot de opties. De Unity heeft een rijbereik van 300 km in alle omstandigheden. Hoewel dit denkelijk niet het meest ideale voertuig is om grote afstanden af te leggen op de snelweg, op hogere snelheid. Het topmodel moet ongeveer € 20.000 gaan kosten. Er komt een tweezits- en een vierzitsuitvoering.

De Renault ZOE en Twizy worden als belangrijkste concurrenten genoemd, simpelweg omdat die het meest verkopen. Verder kan er worden gestreden met de nog te introduceren e.GO Life en de Smart Electric Drive. Aan het einde van dit jaar wordt de Unity officieel gepresenteerd, in het laatste kwartaal van de 2018 gaat de levering van start.

Beeld: UNITI Sweden AB


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.