Renault Mégane Estate 1.5 dCi
Om de luchtkwaliteit te verbeteren heeft de Vlaamse regering steden de optie gegeven om ultralage-emissiezones in te stellen.

Dat betekent de mogelijke uitsluiting van nogal wat firmawagens. De leaseauto is in België aardig populair, de hoeveelheid files is berucht. Hoewel dat samenhangt met het wegennet, waarvan de capaciteit eenvoudigweg achterblijft bij het verkeersaanbod. Maar de ultralage-emissiezone. Die naam is zelfverklarend, auto’s met uitsluitend een verbrandingsmotor mogen de zone niet meer in. Dat heeft tot gevolg dat uitsluitend elektrische auto’s, plugin-hybrides, reguliere hybrides en waterstofauto’s worden toegelaten. Het is niet zo dat er vrijwel geen auto meer wordt toegelaten, maar de eerste de beste diesel is kansloos.

Het streven is om in 2030 niet alleen de Europese verplichtingen na te leven, maar er ook voor te zorgen dat er wordt voldaan aan de drie keer zo strenge advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Als we onze luchtkwaliteit willen verbeteren, zijn er met name in mobiliteit nog forse ingrepen nodig”, zegt milieuminister Joke Schauvliege (CD&V). Het is aan de steden om een ultralage-emissiezone af te kondigen. Wat willekeur in de hand werkt en onduidelijkheid voor autobezitters.

Nu bestaan er in Vlaanderen uitsluitend lage-emissiezones, die auto’s op diesel de toegang tot de stad ontzeggen. In Antwerpen is een dergelijke zone ingevoerd. Gent, Mechelen en Willebroek zijn nog niet verder gekomen dan het maken van plannen.

Vooralsnog zijn elektrische auto’s bij de zuiderburen allesbehalve een succes. Ondanks een premie van 2.000 tot 4.000 euro bij de aanschaf van een nieuwe ev, werden er in 2017 niet meer dan 2.713 elektrische auto’s verkocht. Vooral bij aanschaf van een relatief betaalbare elektrische auto kan optimaal worden geprofiteerd van de premie, terwijl juist een dure Tesla goed is voor teruggaaf van slechts € 2.000. Niettemin een sympathieke geste, die dit jaar nog maar 157 keer is gedaan. (Via: demorgen.be)

Foto: een van de meest verkochte diesels van de voorbije jaren, de Renault Megane 1.5 dCi


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.