uitlaatgassen zijn verleden tijd
De uitstoot van schadelijke stoffen door het wegverkeer, zoals NOx (stikstofdioxide) en CO (koolmonoxide), is de afgelopen twee decennia flink afgenomen.

Dat staat in de nieuwe uitgave van Mobiliteit in Cijfers van BOVAG en RAI Vereniging. Voor de uitstoot van NOx bedroeg de afname ruim 64 procent, voor de uitstoot van CO bedroeg de afname bijna 59 procent. Dat is vooral te danken aan de enorme vooruitgang die de auto-industrie heeft geboekt in de ontwikkeling en toepassing van innovatieve emissie reducerende technologieën. Ook de toegenomen verkoop van kleinere auto’s, gestuurd door de fiscale regelgeving, heeft hieraan bijgedragen.

Op een kortere termijn bezien, is zeer opvallend dat de CO2-uitstoot van nieuw verkochte personenauto’s tussen 2007 en 2013 fors is afgenomen. Met een gemiddelde van 109 gram CO2/km is het Nederlandse wagenpark inmiddels met ruime voorsprong Europees koploper. Dat is volgens BOVAG en RAI Vereniging overigens geen positie om trots op te zijn. De fiscale behandeling van de auto in ons land heeft geleid tot enorme marktverstoringen, een punt dat standaard meegenomen wordt in de onderhandelingen met de betrokken ministeries.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.