Vannacht om 00:30 Nederlandse tijd begon het grote Model S-evenement in de Tesla-fabriek in Californië. Heel even stonden alle ogen gericht op de gloednieuwe elektrosedan van Elon Musk en co. Wat in 2008 begon als een wild idee, is anno 2012 uitgegroeid tot een volwaardige auto die vanaf volgend jaar in een oplage van 20.000 stuks wordt geproduceerd. Erg knap.

Tijdens het evenement werden de eerste échte klantenauto’s overhandigd aan hun trotse eigenaren. Het gaat om de eerste exemplaren van de Model S, en dat zijn allen Signature-editions. Dus met veel opties en voorzien van het 85 kWh-accupakket, dat volgens de Amerikaanse EPA-rating een actieradius van 426 kilometer kan neerzetten. De specificaties van Tesla spreken overigens van 480 km range.

Bij het event, waar de gehele Tesla-top en dus ook CEO Elon Musk aanwezig was, reden de auto’s onder luid applaus de fabriek in Fremont uit. Hieronder een kort filmpje, de volledige video zal Tesla op een later tijdstip online zetten.

Tegelijk met het event kreeg een groep van ongeveer 50 journalisten de mogelijkheid om kort kennis te maken met de Model S. Het was voor het eerst dat buitenstaanders met de e-auto mochten rijden. Hoewel veel media niet langer dan 10 á 20 minuten de tijd kregen, lukte het Motortrend om de elektrosedan 1,5 uur aan de tand te voelen. En hun oordeel liegt er niet om: de wegligging is bijzonder goed dankzij een geavanceerde ophanging (hoewel het stuurgevoel – met elektrische stuurbekrachtiging – iets beter zou kunnen) en het lage zwaartepunt vanwege een vloer die grotendeels uit accu bestaat. Ook het feit dat het meeste gewicht zicht tussen de wielen begeeft, maakt het een fijne bochtenridder.

Accu vol binnen één uur
Op het event werd door CTO J.B. Straubel het grote superchargergeheim onthuld: Tesla komt voorlopig níét met een accuwisselsysteem, maar zet zijn zinnen op supercharging technology: binnen één jaar willen ze een systeem hebben dat op 440 Volt werkt en via de 90 kW charger de accu van het topmodel binnen no-time vol krijgt. Dat betekent een range van ongeveer 480 kilometer in slechts een uurtje. Het snellaadsysteem zal echter niet geschikt zijn voor dagelijks gebruik.

Meer over de Tesla Model S? Check de optielijst, de techniek en de fabrieksvideo’s.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Als echte Tesla fan ben ik uiteraard vannacht op gebleven om de webstream live te volgen!

Het komt er nu echt van, de Model S rijd op de openbare wegen! (Ok, in CA..)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.